Στο μέλλον θα πρέπει πραγματικά να προσέχουμε που βάζουμε τα πόδια μας. Μετά το καλωδιωμένο φυτό και το έξυπνο πιρούνι, είναι η σειρά του διασυνδεδεμένου και έξυπνου πατώματος. Ή για την ακρίβεια του «πατώματος σε κίνηση», όπως ονομάζεται το τελευταίο προϊόν της γαλλικής εταιρείας Tarkett που εξειδικεύεται στα πατώματα. Στα μέσα Μάη, η εταιρεία παρουσίασε στην αίθουσα επιδείξεών της στην περιοχή Σαιν Σαν Ντενίς, προάστιο του Παρισιού, ένα δάπεδο που είναι σε θέση να εντοπίσει την πτώση ενός ατόμου και να ενημερώσει γι αυτό δια μέσου ψηφιακής οδού πχ το νοσηλευτικό προσωπικό ενός ιδρύματος.
Η καινοτομία συνίσταται στο ότι υπάρχει ένα υπόστρωμα πάχους ενός χιλιοστού κάτω από το χαλί, το ξύλο ή το βινύλιο και έχει υποδοχείς που ανιχνεύουν την πίεση. Όταν ασκείται η κατάλληλη πίεση στο πάτωμα, οι δύο πόλοι, αρνητικός και θετικός, έρχονται σε επαφή και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, με τον τρόπο ουσιαστικά που το έκαναν παλιότερα τα πατήματα πάνω σε δάπεδο χορού, όπου άναβαν φώτα σε κάθε βήμα του χορευτή. Όταν κάποιος πέσει κάτω, ένα σήμα μεταδίδεται σε μια ηλεκτρονική κάρτα και μεταφέρεται με ραδιοφωνικά κύματα στους υποδοχείς πχ ενός νοσοκομείου, όπου το λαμβάνουν οι νοσηλευτές. Την ίδια ώρα, η πτώση ενεργοποιεί μια σειρά από διόδους εκπομπής φωτός (LED) που έχουν τοποθετηθεί στο σοβατεπί του εκάστοτε χώρου έτσι ώστε να ενημερώνεται το άτομο που έχει πέσει, ότι η πτώση του έχει γίνει γνωστή, προκειμένου να μην αγχώνεται. Το σήμα αυτό μπορεί να μεταδίδεται επίσης και στο Διαδίκτυο σε κάποια συσκευή στην οποία έχει πρόσβαση εξειδικευμένο προσωπικό. «Το σύστημά μας δεν καταναλώνει ενέργεια και δεν ενεργοποιεί ηλεκτρομαγνητικά πεδία, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα αν κάποιος πχ βγαίνει από το μπάνιο» υποστηρίζει εκπρόσωπος της εταιρείας.
Στην παρουσίαση που έκανε η εταιρεία φάνηκε επίσης ότι το σύστημα εντοπίζει τις πτώσεις μόνο ανθρώπων και όχι αντικειμένων. Κατά τους κατασκευαστές, το σύστημα διαθέτει «επτά κριτήρια» για να αξιολογήσει αν πρόκειται για πτώση ανθρώπου ή αντικειμένου, και όλα αυτό βασίζεται σε πλέγμα αλγόριθμων. Το προϊόν, κατά την εταιρεία, απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νοσοκομεία και σε γηροκομεία. Δοκιμάζεται, ήδη, σε ένα δωμάτιο ιδρύματος για ηλικιωμένα άτομα που παρουσιάζουν και κινητικά προβλήματα και κατά τον εκπρόσωπο του ιδρύματος μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικό και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στις οικογένειας των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων. Η εταιρεία σκέφτεται να το προωθήσει στο εμπόριο στα τέλη του χρόνου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε τιμή περίπου 2.500 ευρώ τα 20 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβανομένης της εγκατάστασης. Στόχος είναι να επιβληθεί στην λεγόμενη «αγορά της τρίτης ηλικίας» που βρίσκεται σε φάση επέκτασης.
Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το διαφημιστικό φυλλάδιο του προϊόντος, οι πτώσεις δεν είναι η πρώτη αιτία θανάτων στους ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών στη Γαλλία. Αυτό υποστηρίζει κατηγορηματικά ο Ζοέλ Μπελμίν, υπεύθυνος της ειδικότητας της γεροντολογίας στο πανεπιστήμιο Pierre-et-MarieCurie του Παρισιού. Σύμφωνα με στατιστικές του Εθνικού Γαλλικού Στατιστικού Ινστιτούτου Insee, σε πτώση οφείλεται μόνο το 1% των θανάτων των ηλικιωμένων. Φυσικά είναι προτιμότερο, σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτως ή άλλως, να διασφαλιστεί η γρηγορότερη δυνατή παρέμβαση του νοσηλευτικού προσωπικού και του συγγενών του παθόντος.
Αυτό, όμως, που έχει σημασία, αν αφήσουμε στο περιθώριο τις πτώσεις, είναι ότι το «έξυπνο έδαφος» επιτρέπει να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι κινήσεις ενός ανθρώπου μέσα σε ένα χώρο, ακόμη και όταν δεν βρίσκεται κανείς άλλος εκεί. Δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστεί η είσοδος τρίτων ατόμων μέσα σε ένα χώρο, την νύχτα, αλλά και των ίδιων των κατοίκων ενός σπιτιού, των τροφίμων ενός ιδρύματος, των ασθενών ενός νοσοκομείου. Εκπρόσωποι της εταιρείας προσπαθώντας να προλάβουν τυχόν αντιδράσεις υποστηρίζουν ότι το προϊόν τους δεν έχει εμπορικό ή άλλο σκοπό αλλά παρά μόνο ιατρικό. Οι διαβεβαιώσεις αυτές, όμως, δεν μπορούν να καθησυχάσουν κανένα, δεδομένου ότι το προϊόν θα βγει στην λιανική σε λίγους μήνες και θα μπορούσε να αποτελέσει το πάτωμα σπιτιών και άλλων χώρων, χωρίς οι ένοικοι αυτών, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ενοικιαστές, να το γνωρίζουν. Για μερικούς ίσως η σκέψη αυτή να είναι παρανοϊκή. Για κάποιους άλλους, όμως, στην παρούσα φάση, που η μία αποκάλυψη μετά την άλλη για τις παρακολουθήσεις δια του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών και των κινητών τηλεφώνων διαδέχονται η μία την άλλη, κάνοντας τις προβλέψεις του Όργουελ να μοιάζουν με παιδικό παραμύθι, το πώς θα αξιοποιηθεί τελικά το «έξυπνο» πάτωμα είναι ένα μεγάλο ερώτημα...
0 σχόλια