Το FBI θα έχει στη διάθεσή του έως και 52 εκατομμύρια φωτογραφίες πολιτών καταχωρημένες στη βάση δεδομένων Next Generation Identification (NGI), έως το 2015.
Η Next Generation Identification ήδη περιλαμβάνει αρχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων για πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει και πρόσθετα, πιο προηγμένα βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται το αποτύπωμα παλάμης, η σάρωση της ίριδας του ματιού και φυσικά η αναγνώριση προσώπου.
Το σύνολο αυτών των στοιχείων θα συνδυάζεται και θα καταχωρείται μαζί με άλλα προσωπικά στοιχεία που σχετίζονται με ένα άτομο: όνομα, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός ταυτότητας, καθεστώς μετανάστευσης (αν δεν είναι αμερικανός πολίτης), ηλικία, φυλή κλπ.
Το περιεχόμενο αυτής της γιγαντιαίας βάσης δεδομένων θα «μοιράζεται» σε σχεδόν 18.000 ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ασφαλείας, κάθε μεγέθους, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει επίσης προηγμένα βιομετρικά χαρακτηριστικά όπως το αποτύπωμα παλάμης, η σάρωση της ίριδας του ματιού και φυσικά η αναγνώριση προσώπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έως το 2012 το NGI περιείχε 13,6 εκατομμύρια φωτογραφίες που προέρχονται από 7-8 εκατομμύρια άτομα. Ο αριθμός των φωτογραφιών έως τα μέσα του 2013 έφτασε τα 16 εκατομμύρια. Η πρόβλεψη είναι ότι έως το 2015 ο αριθμός των καταχωρημένων φωτογραφιών θα ανέλθει στα 52 εκατομμύρια.
Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο που αναφέρεται στο ότι η βάση δεδομένων θα μπορεί να επεξεργάζεται 55.000 φωτογραφίες ημερησίως, ενώ θα μπορεί να εκτελεί εκατοντάδες χιλιάδες αναζητήσεις κάθε ημέρα. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχίες το γεγονός ότι στη βάση του NGI περιλαμβάνονται και 4,3 εκατομμύρια φωτογραφίες οι οποίες έχουν ληφθεί για «μη-εγκληματικούς» σκοπούς.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Verge, αρκετές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ζητούν έλεγχο του ποινικού μητρώου ή έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων από υποψήφιους εργαζομένους τους, τα οποία στέλνονται στο FBI. Όπως σημειώνει το Electronic Frontier Foundation (EFF), στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων ζητείται πλέον και φωτογραφία, μαζί με τα δακτυλικά αποτυπώματα, για πρώτη φορά στα χρονικά του FBI.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε καταχώρηση στο NGI θα λαμβάνει έναν ενιαίο αριθμό, τον Universal Control Number (UCN), βάσει του οποίου θα γίνεται αναζήτηση ενός ατόμου, είτε έχει ποινικό μητρώο είτε όχι. Μέχρι σήμερα, σε ανάλογες βάσεις δεδομένων καταχωρούνταν μόνο άτομα που είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα.
Τα στοιχεία δόθηκαν από το ίδιο το FBI μετά από αίτηση του Electronic Frontier Foundation (EFF), βάσει σχετικού νόμου για την ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες.
0 σχόλια