Κανείς από τους δύο δεν είναι υποψήφιος αλλά το μέλλον της Τουρκίας και ολόκληρης της Μ.Ανατολής,του χώρου όπου το μέλλον του κόσμου διακυβεύεται σήμερα,όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό,εξαρτάται από το πόσοι υποψήφιοι του Ερντογάν θα αναδειχθούν νικητές.
Υπό τις παρούσες συνθήκες δύο Τούρκοι έχουν γίνει σύμβολα μιας χώρας πολύ μικρής γι΄αυτούς.
Ισλαμιστές εναντίον Φιλοαμερικανών
Ο Ερντογάν ,αρχηγός ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ ,ακολούθησε τον λαϊκό ισλαμισμό,τον αποκαλούμενο και δυτικό ισλαμισμό ,θεωρείται πως παραβίασε τους κανόνες της δημοκρατίας που πρεσβεύει τον διαχωρισμό της θρησκείας απ΄το κράτος.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ μάχονται τον Ισλαμισμό στο Αφγανιστάν το Ιράκ και σχεδιάζουν εδώ και καιρό την μάχη τους εναντίον του Ιράν.
Ο Ερντογάν υποστήριξε τον αγώνα της Παλαιστίνης και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο διέρρηξε τις σχέσεις του με το Ισραήλ Μετά από 70 χρόνια αυστηρής απαγόρευσης ξανάχτισε τα τζαμιά που είχε κατεδαφίσει ο αναμορφωτής της Τουρκίας Κεμάλ. Επανέφερε το απαγορευμένο κάλεσμα για προσευχή– το azan-και το δικαίωμα των γυναικών να φορούν την χιτζάμπ, την μαντήλα σε σχολεία,κολέγια και κυβερνητικούς οργανισμούς. Στη διάρκεια της θητείας του ισλαμικές οργανώσεις αναδύθηκαν στην Τουρκία καλύπτοντας το κενό των αντίστοιχων λαϊκών με στόχο την διάδοση της διδαχής του ισλαμισμού.
Ο Γκιουλέν είναι η προσωποποίηση του πολιτικού Ισλάμ.Είναι συνταξιούχος ιμάμης,γιος ιμάμη,συγγραφέας,ιερέας και ιδρυτής του κινήματος Hizmet που δημιουργεί τουρκικά λαϊκά σχολεία σε όλο τον κόσμο.Τα σχολεία αυτά ετοιμάζουν πιστούς οπαδούς που θα προωθήσουν τον κοινό στόχο του διαφωτισμού και της βελτίωσης της ζωής.
Οι οπαδοί του Γκιουλέν βρίσκονται σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, στην αστυνομία,το δικαστικό σώμα,τους δημοσιογράφους τους αθλητές ,στην κρατική μηχανή.Και είναι πάρα πολλοί ανάμεσα στους οπαδούς του Ερντογάν. Αυτό γίνεται γιατί δεν πρόκειται για ένα κόμμα ή μια θρησκευτική οργάνωση ,δεν διαθέτουν κάρτες μέλους αλλά στοχεύουν σε ένα εκλογικευμένο πραγματισμό,την αποδοχή του κόσμου και την ειρηνική συνύπαρξη με όλους.
Ο Γκιουλέν στην αρχή στήριξε τον Ερντογάν. Αλλά μετά το επεισόδιο του Freedom Flotilla [του πλοίου με την βοήθεια προς την Παλαιστίνη]απέσυρε την στήριξή του και αργότερα ήρθε σε πλήρη ρήξη μαζί του.
Ο Γκιουλέν απ΄το 1999 ζούσε στις ΗΠΑ όπου εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς. Σύμφωνα με πολλούς οπαδούς του Ερντογάν αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος για την διαρροή των κυβερνητικών σκανδάλων. Γι'αυτό και ο Ερντογάν αποκαλεί τους οπαδούς του Γκιουλέν –το παράλληλο κράτος-και υποσχέθηκε να κλείσει όλα τα σχολεία τους στην Τουρκία.
Τον Μάρτιο δύο πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Τουρκία ο Morton Abramowits και Eric Edelman δημοσίευσαν μια έκθεση που έμοιαζε περισσότερο με απειλή,προβλέποντας την πτώση του Ερντογάν από ένα πραξικόπημα,εάν συνεχίσει να καταδιώκει τους οπαδούς τον Γκιουλέν.Αυτές οι απειλές είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό από απλές αντιδράσεις δυσαρεστημένων κρατικών αξιωματούχων Η Τουρκία έχει πλημμυρίσει από Σύριους πρόσφυγες και μαχητές πολλοί απ΄τους οποίους έχουν άμεση σχέση με τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες ,προκαλώντας επεισόδια όπως λένε υποστηρικτές του Ερντογάν. Έτσι όπως στις 27 Μαρτίου ,μέλη του ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε [ISIL] άνοιξαν πυρ στην Umraniye τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.Το ISIL μάχεται κατά του Άσαντ αλλά και των αντιπάλων του στη Συρία.
Οι σχέσεις μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν φαίνεται να έχουν πάρει έναν άλλο δρόμο.Το 2012 ο Εντογάν ευχαρίστησε τον Πούτιν για την υποστήριξη που του παρείχε στο θέμα της Παλαιστίνης.Τον Μάρτιο Ερντογάν και Πούτιν μίλησαν δυο φορές για τα γεγονότα της Ουκρανίας και ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πούτιν να μην θίξει τα δικαιώματα των Τατάρων στην Κριμαία αίτημα που έγινε αποδεκτό από τη Μόσχα και έτσι τον Απρίλιο οι Τουρκικές Αερογραμμές ξεκινούν τις πτήσεις τους προς την Κριμαία..
Πρόβα αναταραχής ;
Το 2008 το Foreign Policy αποκάλεσε τον Γκιουλέν τον πιο ισχυρό πνευματικό άνθρωπο της χρονιάς. Το 2013 το Time τον συμπεριέλαβε στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Τα διεθνή ΜΜΕ στηρίζουν τον Γκιουλέν υιοθετώντας τις θέσεις και την ρητορική του,παρουσιάζοντας τον Ερντογάν ως δικτάτορα ιδίως μετά τις κινήσεις του για αποκλεισμό του Twitter Youtube..Tην ίδια ώρα τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν πολύ λιγότερο με την καταδίκη σε θάνατο 529 ατόμων απ΄τον στρατηγό Σίσι στην Αίγυπτο.
Ένας 22χρονος υποστηρικτής του Ερντογάν δηλώνει πως –Ο Ερντογάν χρειάζεται ένα 38% για να κερδίσει και θα τα καταφέρει γιατί τον υποστηρίζει η μισή χώρα ,όλες οι αγροτικές περιοχές.-
Πολλές δημοσκοπήσεις έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας αλλά αυτό το 38% δεν το είδαμε πουθενά..
Οι υποστηρικτές του Ερντογάν στα ΜΜΕ πιστεύουν ότι ένα ποσοστό 45% θα διασφαλίσει την επικράτησή του.
Οι αντίπαλοι του Ερντογάν δηλώνουν πως τον έχουν ήδη αρκετά ανεχθεί και ότι τα ποσοστά του κόμματος του είναι κάτω απ΄το 42% ενώ το ποσοστό του αντίπαλου κόμματος έχει ξεπεράσει το 42.5%.Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τις εκλογές ο συνασπισμός κατά του Ερντογάν θα δημιουργήσει επεισόδια .
Και τώρα ζούμε τη γενική πρόβα αυτού του μετεκλογικού σεναρίου...
της Nadezha Kevorkova
rt.com
Aπόδοση:Γοργόνα
0 σχόλια