Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Tσιπάκι σε όλα τα κυνηγόσκυλα - Έλεγχοι από κλιμάκιο του Δασαρχείου Αλμυρού

Κλιμάκιο του Δασαρχείου Αλμυρού ξεκίνησε ελέγχους στην περιοχή

Να είναι… «ψηφιακά» και να φέρουν κάτω από το δέρμα τους ένα μικροτσίπ ανίχνευσης υποχρεούνται όλα τα κυνηγόσκυλα με αφορμή την έναρξη του κυνηγιού σε αγριόχοιρους και λαγούς.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας η οποία θεσμοθετήθηκε και στη χώρα μας, οπότε, μετά από μια περίοδο προετοιμασίας, ξεκινούν τώρα οι σχετικοί έλεγχοι.


Συγκεκριμένα κλιμάκιο του Δασαρχείου Αλμυρού ξεκίνησε σχετικούς ελέγχους στην περιοχή. Σύμφωνα με υπάλληλο του Δασαρχείου Αλμυρού οι έλεγχοι ξεκίνησαν με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της κυνηγετικής περιόδου δηλαδή τον Φεβρουάριο, με τη διευκρίνιση βέβαια ότι τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στα αγριογούρουνα και τους λαγούς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος τους Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Δημήτρης Βελάνης, τόνισε ότι στο σύνολό τους οι κυνηγοί έχουν τοποθετήσει στα κυνηγόσκυλα μικροτσίπ ανίχνευσης, διευκρίνισε όμως ότι από τους κυνηγούς που έχουν πολλά σκυλιά η τοποθέτηση γίνεται σταδιακά, αφού επιβαρύνονται οικονομικά.


Η τοποθέτηση γίνεται αποκλειστικά και μόνο από κτηνίατρο ο οποίος εμφυτεύει το τσιπ υποδόρια, με ένεση, στη δεξιά πλευρά του λαιμού, κοντά στον ώμο του σκύλου. Το τσιπάκι είναι σαν ένας μικρός κόκκος ρυζιού και ο χρόνος που παίρνει για την τοποθέτησή του είναι μερικά δευτερόλεπτα.

Κάθε µικροτσίπ έχει το δικό του μοναδικό 15ψηφιο αριθμό. Δεν μπορεί να παραποιηθεί .Ο κτηνίατρος δίνει στον ιδιοκτήτη του σκύλου ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης το οποίο περιέχει την περιγραφή του, τα προσωπικά στοιχεία του ιδιοκτήτη, και τον αριθμό του τσιπ.

Ενα αντίγραφο στέλνεται επίσης, στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην πανεθνική βάση ηλεκτρονικών αρχείων. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να απευθύνονται στον κτηνίατρό τους και να τον ενημερώνουν για κάθε αλλαγή των παραπάνω στοιχείων. Μετά την εμφύτευση, το τσιπ ανιχνεύεται και διαβάζεται από µια ειδική ηλεκτρονική συσκευή (scanner).

Οι τιμές, στην περιοχή της Θεσσαλίας, ποικίλλουν από κτηνίατρο σε κτηνίατρο και συγκεκριμένα κυμαίνονται από 15 μέχρι 40 ευρώ.

ΠΗΓΗ: id-ont

Load disqus comments

0 σχόλια