Η Ρωσική κυβέρνηση στην συνεχιζόμενη προσπάθειά της να βελτιώσει τον δείκτη γεννήσεων, προτείνει την ίδρυση κέντρων κρίσιμων περιστατικών εγκυμοσύνης (σ.σ. pentapostagma.gr– crisis pregnancy centers). Με αυτήν της την κίνηση η κυβέρνηση της Ρωσίας επιδιώκει να αποτρέψει ολοένα και περισσότερες γυναίκες από την πραγματοποίηση έκτρωσης.
“Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει την δημιουργία κέντρων κρίσιμων περιστατικών για τις εγκυμονούσες, όπου θα μπορούν να λάβουν επαγγελματικές υπηρεσίες συμβουλευτικής από κοινωνικούς λειτουργούς. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πλέον υποσχόμενη και ανθρώπινη απόπειρα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εκτρώσεων”, δήλωσε η Elena Baibarina, επικεφαλής του Τμήματος Φροντίδας Υγείας Παιδιών και Γυναικολογικής Βοήθειας του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με ανταπόκριση του δικτύουRIA Novosti.
“Ο αριθμός των εκτρώσεων στην Ρωσία μειώνεται. Ο απόλυτος αριθμός των εκτρώσεων το 2008 έφθασε στις 1.2 εκατομμύρια, ενώ το 2012 μειώθηκε στις 935.000. Παραμένει όμως ένας πολύ υψηλό αριθμός, που έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα ζητήματα υπογονιμότητας”, δήλωσε ηBaibarina.
Ο διάσημος Ρώσος δημογράφος Veniamin Bashlachev δήλωσε προς τους δημοσιογράφους της Rossiyskaya Gazeta ότι η απώλεια του πληθυσμού της Ρωσίας μέσω των εκτρώσεων στις δεκαετίες που ακολούθησαν την πτώση του κομμουνισμού είναι μεγαλύτερη κατά δυόμιση φορές από τον αριθμό των ζωών που χάθηκαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Ρωσική Επανάσταση και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί. Οι εκτρώσεις κατά την περίοδο μεταξύ της δεκαετίας του 60 και του τέλους της δεκαετίας του 80 υπολογίστηκαν σε περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια σε ετήσια βάση.
Έως το 2011, ο πληθυσμός της Ρωσίας ήταν 143 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου 5,7 εκατομμύρια λιγότεροι από την στιγμή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Με στόχο να καταπολεμηθεί η «επιδημία των εκτρώσεων» η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην απαγόρευση των δωρεάν εκτρώσεων στις κρατικές κλινικές, την απαίτηση συνταγογράφησης για το χάπι της επόμενης ημέρας, την υποχρεωτική γονική συναίνεση για τις έφηβες εγκύους καθώς και την συναίνεση του συζύγου εάν το περιστατικό αφορά παντρεμένη γυναίκα, καθώς και μία υποχρεωτική περίοδο αναμονής μίας εβδομάδας προτού τελικώς πραγματοποιηθεί η έκτρωση.
Έτερες προτάσεις που έχουν συμπεριληφθεί είναι το μηνιαίο επίδομα ύψους 2.000 ρουβλίων προς τις έγκυες γυναίκες (περίπου 70 ευρώ), καθώς και η νομοθετική παρέμβαση του Προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin για την απαγόρευση όλων των διαφημίσεων των κλινικών και κέντρων διενέργειας εκτρώσεων.
ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr
0 σχόλια