Μυστικές μονάδες εντός του παγκόσμιου δικτύου κατασκοπείας με ονομασία “Five Eyes” εμπλέκονται σε υπόγειες διαδικτυακές επιχειρήσεις που έχουν ως στόχο να εισβάλλουν, να εξαπατήσουν και να ελέγξουν τις διαδικτυακές κοινότητες και τα άτομα μέσω της διαμοίρασης ψευδών πληροφοριών και της χρήσης τακτικών επικοινωνίας.
Οι συγκεκριμένες ομάδες, που αποτελούνται από επαγγελματίες υψηλής κατάρτισης, έχουν οριοθετήσει τους στόχους τους: «να διοχετεύσουν πληθώρα ψευδούς υλικού στο διαδίκτυο» και να «χρησιμοποιήσουν τις κοινωνικές επιστήμες και άλλες τεχνικές ώστε να χειραγωγήσουν τον διαδικτυακό λόγο και τον ακτιβισμό ώστε να παραγάγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα». Αυτές τις πληροφορίες παρέχει νέο σημαντικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Glenn Greenwald βάσει μυστικών εγγράφων που διέρρευσαν από το πρώην στέλεχος της NSA Edward Snowden.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αυτές απορρέουν από έγγραφα της Ομάδας Joint Threat Research Intelligence Group (JTRIG) (σ.σ. pentapostagma.gr – Ομάδα Ερευνών Κοινών Απειλών και Αντικατασκοπείας) της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ, με τίτλο η Τέχνη της Εξαπάτησης: Εκπαίδευση για Υπόγειες Διαδικτυακές Επιχειρήσεις – ‘The Art ofDeception: Training for Online Covert Operations‘. Οι πληροφορίες βασίζονται σε άκρως μυστικά έγγραφα που διατέθηκαν μόνο στο παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπείας Five Eyes, με συνεργαζόμενα «τμήματα» στη Βρετανία, στις Η.Π.Α, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.
Το εν λόγω έγγραφο υπογραμμίζει τις τακτικές που χρησιμοποιούνται ώστε να επιτευχθούν οι κύριοι στόχοι της Ομάδας Joint Threat Intelligence Group. Ανάμεσα στις τακτικές που επιδιώκουν να «δυσφημίσουν έναν στόχο» περιλαμβάνονται οι «επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας» (τουτέστιν η ανάρτηση υλικού στο διαδίκτυο που εμπλέκει ψευδώς έναν στόχο), αναρτήσεις σε blogs από ψευδο-θύματα (αναρτώντας ως το θύμα ενός στόχου ώστε να διοχετευθούν ψεύτικες πληροφορίες), και η ανάρτησηαρνητικών πληροφοριών, για ένα άτομο ή μία ομάδα – στόχο.
Άλλες τακτικές δυσφήμισης που χρησιμοποιούνται εναντίον των ατόμων-στόχων συμπεριλαμβάνουν το στήσιμο «γλυκιάς» παγίδας, με την χρησιμοποίηση του sex ώστε να οδηγήσουν τους στόχους σε ευάλωτες καταστάσεις, η αλλαγή της φωτογραφίας ενός στόχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή η αποστολή ψευδών e-mail ή μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου σε «συναδέλφους, γείτονες, φίλους» και ούτω καθεξής.
Με στόχο να “δυσφημίσει μία εταιρεία,” η εταιρεία πληροφοριών GCHQ μπορεί να “διοχετεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες σε εταιρείες/στον τύπο μέσω αναρτήσεων σε blogs… ή να αναρτήσει αρνητικές πληροφορίες σε σχετιζόμενα forums ώστε να δεχθούν μεγάλη ζημιά οι επιχειρηματικές σχέσεις μίας εταιρείας.”
Ο τελικός στόχος της Ομάδας Ερευνών Κοινών Απειλών και Αντικατασκοπείας JTRIG, όπως καθορίζεται από το έγγραφο της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ, είναι να χρησιμοποιήσει «διαδικτυακές τεχνικές ώστε να πραγματοποιήσει αλλαγές στον πραγματικό κόσμο ή στον κυβερνοχώρο”. Οι συγκεκριμένες διαδικτυακές υπόγειες δράσεις βασίζονται σε τέσσερις ενέργειες-κλειδιά – άρνηση, παρεμπόδιση, υποβάθμιση, εξαπάτηση..
0 σχόλια