Διαπράττονται εγκλήματα στο Ιντερνετ; Φυσικά.
Ο εικονικός κόσμος είναι μια μικρογραφία του πραγματικού: παράδεισος (στον οποίο καθημερινά σώζονται ζωές) και κόλαση (στην οποία καθημερινά αφαιρούνται ζωές) μαζί.
Στην αληθινή ζωή οι περισσότερες βρώμικες δουλειές γίνονται στα κρυφά, σε σκοτεινά σοκάκια. Το ίδιο συμβαίνει και στο Διαδίκτυο - για την ακρίβεια στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Internet).
Έτσι αποκαλούνται τα κρυπτογραφημένα δίκτυα του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να διαπράξουν μια σειρά από έκνομες ενέργειες: από διακίνηση ναρκωτικών και όπλων έως προώθηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και πώληση πλαστών εγγράφων.
Το Σκοτεινό Διαδίκτυο επιτρέπει στα άτομα αυτά να παρανομούν χωρίς κανένας να μπορεί να εντοπίσει την ταυτότητά τους.
Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι κυβερνήσεις πολλών κρατών προσπαθούν να ελέγξουν το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (τελευταίο παράδειγμα τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Βρετανία σε συνεργασία με τη Microsoft και την Google για τον περιορισμό της παιδοφιλίας), οι «γκάνγκστερ» του Ιντερνετ εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα και τα «μαγαζιά» του Σκοτεινού Διαδικτύου συνεχίζουν να λειτουργούν.
Μπορεί οι Αρχές να υποστηρίζουν ότι έχουν βάλει λουκέτο στην «πιο εξελιγμένη εγκληματική αγορά του Ιντερνετ», ωστόσο ημιαυτόματα όπλα και μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης και απαγορευμένων χαπιών διατίθενται προς πώληση από έναν αυξανόμενο αριθμό ιστοτόπων που λειτουργούν υπογείως, μακριά από τα βλέμματα των απλών χρηστών.
Το Silk Road, ένα σάιτ που περιγράφεται ως «το Amazon των εγκληματιών», έκλεισε πριν από λίγες εβδομάδες από το FBI. Το παράνομο εμπόριο, ωστόσο, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα των βρετανικών «Τάιμς», τουλάχιστον πέντε εναλλακτικές αγορές απαγορευμένου υλικού εξακολουθούν να λειτουργούν στο Διαδίκτυο, μεταξύ αυτών ορισμένες που δημιουργήθηκαν μετά το κλείσιμο του Silk Road (ίσως από τους ίδιους ανθρώπους;).
Ιστότοποι όπως οι BlackMarket Reloaded, Silk Road 2.0 και Sheep περιέχουν χιλιάδες καταχωρήσεις για πώληση ναρκωτικών, όπλων και πλαστών ταυτοτήτων ή διαβατηρίων. Τα προϊόντα αυτά παραδίδονται με το ταχυδρομείο (όπως στα κανονικά e-shops) στα σπίτια των αγοραστών.
Τα εν λόγω σάιτ περιγράφονται ως «ανώνυμες αγορές», διότι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση μέσω του κανονικού Διαδικτύου ή μέσω μηχανών αναζήτησης όπως το Google. Αντ' αυτού, οι χρήστες πρέπει να κατεβάσουν στους υπολογιστές τους ειδικό λογισμικό που κρυπτογραφεί την ταυτότητά τους.
Οι πληρωμές γίνονται συνήθως με τη χρήση Bitcoins, ενός ψηφιακού νομίσματος που επιτρέπει την πραγματοποίηση κρυφών συναλλαγών, πολύ απλά διότι αυτές εκτελούνται απευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς τη μεσολάβηση πιστωτικών καρτών ή τραπεζών.
ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ. Ειδικοί στην ασφάλεια του Διαδικτύου αμφισβητούν την ικανότητα της Αστυνομίας να αποκαλύψει αυτούς που κρύβονται πίσω από τα παράνομα σάιτ.
«Η Αστυνομία δεν έχει ιδέα για το online έγκλημα. Δεν μπορεί να διεκπεραιώσει βασικές εργασίες στο Διαδίκτυο, όπως η ανάλυση των κινητών τηλεφώνων και των φορητών υπολογιστών των εγκληματιών που συλλαμβάνονται», υποστήριξε ο Ρος Αντερσον, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Οι δημιουργοί ενός σάιτ που ονομάζεται The Marketplace ανέφεραν ότι έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν μετά το λουκέτο στο Silk Road, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι οι επισκέπτες του θα συνεχίσουν να αγοράζουν παράνομο υλικό με ασφάλεια!
«Έχουμε χτίσει το Marketplace πάνω στην παραδοχή ότι είναι θέμα χρόνου να μας εντοπίσουν. Ωστόσο, όταν συμβεί αυτό, τίποτε δεν θα μπορέσει να μας επηρεάσει. Πιστεύουμε ότι είναι γελοίο το γεγονός ότι πρέπει να κρυβόμαστε στα σκοτεινά δωμάτια του Διαδικτύου και να κινούμαστε στη σκιά λόγω ενός πολέμου που διεξάγεται δημοσίως».
Tor: Εισιτήριο για ανώνυμη πλοήγηση
Οι περισσότεροι χρήστες αποκτούν πρόσβαση στους επίμαχους ιστοτόπους μέσω του δικτύου The Onion Router (Tor), ενός κρυπτογραφημένου συστήματος που εξασφαλίζει την ανωνυμία όσων το χρησιμοποιούν.
Το Tor δημιουργήθηκε το 2002 με στόχο να καταστήσει ανώνυμη την πλοήγηση στο Διαδίκτυο και έγινε ευρύτερα γνωστό για τη φιλοξενία που παρείχε σε σάιτ όπως το Pirate Bay. Μέσω του δικτύου εκτελούνται παράνομες συναλλαγές, ωστόσο οι υποστηρικτές του λένε ότι χάρη σε αυτό προστατεύεται η ταυτότητα των πολιτικών ακτιβιστών.
Στον αντίποδα, οι επικριτές του αναφέρουν ότι χρησιμοποιείται από εμπόρους όπλων, λαθρεμπόρους, διακινητές ναρκωτικών και παιδόφιλους που προωθούν υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Μεταξύ των προϊόντων που βρέθηκαν να πωλούνται στο Σκοτεινό Διαδίκτυο είναι μαριχουάνα (11 ευρώ ανά γραμμάριο), κοκαΐνη (38 ευρώ ανά γραμμάριο), ηρωίνη (51 ευρώ ανά γραμμάριο) και μεθαμφεταμίνη, γνωστή ως speed (161 ευρώ ανά γραμμάριο). Επίσης, πωλούνται αφειδώς όπλα, όπως βουλγαρικά τουφέκια ΑΚ74 (1.855 ευρώ) και πιστόλια Glock-22 (14.360 ευρώ).
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ποια είναι η διαφορά του Σκοτεινού Διαδικτύου από το κανονικό Ιντερνετ;
Οταν πληκτρολογείτε διευθύνσεις ιστοτόπων ή ψάχνετε κάτι μέσω των μηχανών αναζήτησης όπως το Google, εκτελείτε ενέργειες στο «ανοικτό» Web. Εκεί, οι σελίδες μπορεί να προσπελαστούν από οποιονδήποτε χρησιμοποιεί μια κανονική σύνδεση στο Ιντερνετ. Ωστόσο, μερικά σάιτ είναι κρυμμένα και περιέχονται σε αυτό που έχει ονομαστεί Σκοτεινό Διαδίκτυο.
Πώς αποκτά κάποιος πρόσβαση στο Σκοτεινό Διαδίκτυο;
Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό που κρύβει την ταυτότητά του. Το πιο δημοφιλές από αυτά ονομάζεται Tor. Λειτουργεί στέλνοντας μηνύματα μέσω ενός δικτύου που αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικούς υπολογιστές, καθιστώντας αδύνατο να εντοπιστεί ποιος τα δημιούργησε. Ιστότοποι όπως ο Assassination Market και ο Silk Road επέτρεπαν μόνο στους χρήστες του Tor να δουν τα περιεχόμενά τους.
Είναι επικίνδυνο να προσπαθήσω να μπω στο Σκοτεινό Διαδίκτυο;
Πολύ. Αν δεν έχετε γνώσεις... χάκερ, μείνετε μακριά από αυτά τα δίκτυα. Αποτελούν ένα παράθυρο σε έναν συναρπαστικό νέο κόσμο, ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος άλλοι χρήστες να μπορέσουν να μπουν στον υπολογιστή σας με τον ίδιο τρόπο.
Γιατί δεν εντοπίζονται όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για να αγοράσουν ναρκωτικά και όπλα στο Διαδίκτυο;
Για να αποφευχθεί αυτό, οι χρήστες του Σκοτεινού Διαδικτύου προτιμούν να χρησιμοποιούν Bitcoins, ένα ψηφιακό νόμισμα που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των συναλλαγών. Στην ουσία, πρόκειται για χρήματα που μεταφέρονται μεταξύ των χρηστών εξαλείφοντας την ανάγκη διαμεσολάβησης των τραπεζών.
ΠΗΓΗ: tanea,gr, apocalypsejohn
0 σχόλια