Όταν το Χόλλυγουντ γίνεται πραγματικότητα
Προφανώς οι υπερπαραγωγές του Hollywood με τον σούπερ ήρωα Terminator θα γίνουν στο εγγύς μέλλον πραγματικότητα στο αμερικανικό στρατό. Η εικόνα του μελλοντικού πολέμου με σμήνη οπλισμένων με πυραύλων Drones και ρομπότ μοιάζει πλέον ως αναπόφευκτη, λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία ανάπτυξη της ρομποτικής τεχνολογίας, που σε λίγα χρόνια θα δίνει την τεχνολογική δυνατότητα κατασκευής «ρομπότ στρατιωτών».
Ο Αμερικανός στρατηγός Robert Cone, ο οποίος ηγείται της Διοίκησης Εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο της Αεροπορίας Στρατού, ότι κατά τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των battle group των ταξιαρχιών μάχης θα μειωθεί από τα 4000 στα 3000 άτομα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον τα ρομπότ- στρατιώτες θα ενεργούν πεζοί ή σε ειδικά επίγεια μη επανδρωμένα οχήματα σε συνεργασία με οπλισμένα Drones σε όλο τον κόσμο.
«Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι τα «ρομπότ μάχης» μπορεί να εκτελέσουν τις αποστολές που τώρα εκτελούν οι κανονικοί ένοπλοι άνδρες. Αυτό θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και θα συμβάλει στη μελλοντική ανάπτυξη του στρατού», αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα The Military Times.
Συνεχίζοντας ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι θα πρέπει να μειωθεί το αριθμητικό μέγεθος των μεγάλων μονάδων και να διασπαστεί σε πολύ μικρές ομάδες που θα μπορούν να πραγματοποιούν με δική τους πρωτοβουλία πολεμικές επιχειρήσεις αντικαθιστώντας το ανθρώπινο δυναμικό με μη επανδρωμένα οχήματα μάχης, τα οποία είναι τώρα σε εξέλιξη παρέχοντας ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
«Αν ο στρατός μειώσει τον αριθμό των ανδρών στις στρατιωτικές ομάδες, θα είναι σε θέση να διαθέτει περισσότερα επίγεια οχήματα, τα οποία θα είναι μικρότερα και φθηνότερα, και ως εκ τούτου θα αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα της τακτικής των ομάδων αυτών», αναφέρει ο αμερικανός στρατηγός στον δημοσιογράφο Kelsey Atherton της εφημερίδας PopSci.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Cone, η αναμόρφωση των ομάδων μάχης θα πάρει περίπου 2 χρόνια. Πριν από κάποιο διάστημα, η αγγλική έκδοση του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Russia Today είχε αναφέρει σχετικά με τις προθέσεις του αμερικανικού Πενταγώνου να αντικαταστήσει μέρος του ανθρώπινου δυναμικού με ρομπότ-στρατιώτες, με μερικά «δείγματα» να έχουν ήδη δοκιμασθεί ενεργά στα «ειδικά εργαστήρια».
Ο στρατηγός Kone δήλωσε με φόντο τις περικοπές των αμυντικών δαπανών του αμερικανικού υπουργείου άμυνας, ότι η είσοδος σε μάχιμη υπηρεσία των ρομπότ-στρατιωτών θα είναι ευπρόσδεκτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο στρατός θα είναι μικρότερος σε αριθμό, πιο ευκίνητος και πιο θανατηφόρος». Ο συνολικός αριθμός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα μειωθεί στους 420 χιλιάδες άνδρες το 2019.
Μια άλλη καινοτομία που σχεδιάζεται από το Πεντάγωνο είναι η χρήση αερόπλοιων για την προστασία από πυραύλους cruise κάτι που αρχίζει ήδη να υλοποιείται στα πολεμικά πλοία. Το CBS News σημειώνει ότι ένα ιδιαίτερα μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων cruise κατέχουν αυτήν την στιγμή η Ρωσία και το Ιράν. Το κύριο πρόβλημα με τους πυραύλους cruise είναι ότι πετούν σε σχετικά μικρό ύψος και είναι σχετικά δύσκολο να «ανιχνευθούν».
Τα ραντάρ που θα διαθέτουν τα αερόπλοια θα επιτρέπουν τον εντοπισμό της τροχιά εκτόξευσης των εχθρικών πυραύλων cruise και την απευθείας μετάδοση των πληροφοριών στο κέντρο μάχης για να πραγματοποιείται η άμεση αναχαίτιση του εχθρικού πυραύλου.
Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των μη επανδρωμένων αεροχημάτων , τα αερόπλοια θα προκαλέσουν τις ανησυχίες του κοινού, διότι μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να κατασκοπεύουν την ιδιωτική ζωή των απλών πολιτών.
Σχόλιο: Οι μηχανές δεν κουράζονται, δεν κλείνουν τα μάτια τους, δεν κρύβονται κάτω από τα δέντρα, όταν βρέχει και δεν μιλάνε με τους φίλους τους. Μία ανθρώπινη προσοχή στη λεπτομέρεια την ώρα της σκοπιάς μειώνεται δραματικά στα πρώτα 30 λεπτά. Οι μηχανές δεν ξέρουν πως να φοβούνται.
Επίσης δίνεται μεγάλη και αυξανόμενη προσοχή στο πώς να γίνουν τα ρομπότ πιο αυτόνομα και στο τέλος να επιτρέποντάς τα να λειτουργούν από μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πιθανώς πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Οι ταινίες του Χόλλυγουντ μεταφέρονται στην κυριολεξία στην πραγματικότητα, με τον ανθρώπινο παράγοντα να εμφανίζεται ανήμπορος να αντιπαρατεθεί με τις «μηχανές».
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
ΠΗΓΗ: kostasxan
0 σχόλια