Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΗΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΥΡΙΖΕΙ

Η Καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας  Okanagan Specialty Fruits (OSF)  ζητά από τις αμερικανικές αρχές υγείας (USDA’s Animal and Plant Health Inspection Service)  να εγκρίνουν την καλλιέργεια του πρώτου γενετικά τροποποιημένου μήλου μια  νέα ποικιλία που δεν μαυρίζει όταν κοπεί έτσι ώστε  να μπορούσε να ενθαρρύνει τη χρήση του φρούτου σε άλλα έτοιμα προϊόντα όπως φρούτα , σαλάτες και έτοιμα σνάκς.
Η καναδική Okanagan Specialty Fruits , κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.Μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει δεχτεί περίπου  αιτήσεις για 100 γενετικά τροποποιημένα είδη. Η πρώτη που έλαβε έγκριση, το 1992, ήταν μια «μεταλλαγμένη» ντομάτα που ωριμάζει πιο αργά. Έγκριση καλλιέργειας έχει λάβει επίσης ένα δαμάσκηνο με ανθεκτικότητα σε έναν ιό, αυτή όμως είναι η πρώτη αίτηση για γενετικά τροποποιημένο μήλο.Η νέα ποικιλία μήλου, με την ονομασία Arctic (αρκτικό) συναντά αντιδράσεις.                                                                                                              
Η βασική ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο επιμόλυνσης των συμβατικών καλλιεργειών λόγω επικονίασης με γύρη από τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία. Η εταιρεία Okanagan,όπως υποστηρίζει,αυτό το πρόβλημα μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη χωροταξία στις καλλιέργειες. Η τεχνολογία «μη μαυρίσματος» προήλθε από αυστραλιανή εταιρεία που την είχε εφαρμόσει στην πατάτα.                                                                                                                        
Στη ποικιλία αυτή έχουν απενεργοποιήσει  τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα  για το "μαύρισμα" έπειτα από έκθεση του στο περιβάλλον .Το Center for Food Safety(C.F.S), μια οργάνωση καταναλωτών που ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, δεν έχει καν πειστεί ότι το νέο γενετικά τροποποιημένο  μήλο είναι ασφαλές. «Οι επιστήμονες λένε ότι απλώς κλείνουν ένα  διακόπτη του γονιδίου, στην πραγματικότητα όμως ο διακόπτης αυτός είναι συνδεδεμένος με άλλους διακόπτες» δήλωσε ο Άντριου Κίμπελ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης.                Ποια θα είναι η "τύχη" του νέου προϊόντος;;; Άγνωστο...          
ΠΗΓΗ : tovima.gr                                                

Load disqus comments

0 σχόλια