Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α οδηγεί στη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α προχώρησε τη Δευτέρα σε μία κίνηση που ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα στη νομιμοποίηση των «γάμων» των ομοφυλόφιλων ζευγαριών σε πέντε ακόμη πολιτείες των Η.Π.Α.

Προχωρώντας στην άρνηση να προβεί σε τελική απόφαση για το εάν τελικώς όλες οι πολιτείες των Η.Π.Α έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν τους γάμους ομοφυλόφιλων, ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα στην άρση των σχετικών απαγορεύσεων σε πέντε πολιτείες, ενώ αρκετές ακόμη αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο (σ.σ. pentapostagma.gr – US Supreme Court) δίχως να προβεί σε σχολιασμό απέρριψε τις εφέσεις των υποθέσεων που αφορούσε πέντε αμερικανικές πολιτείες – των Virginia, Oklahoma, Utah, Wisconsin και Indiana – που είχαν απαγορεύσει τους γάμους των ομοφυλόφιλων, αφήνοντας ουσιαστικά σε ισχύ τις αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που είχαν οδηγήσει στην ακύρωση των απαγορεύσεων.
Ως αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, ο αριθμός των Πολιτειών που θα νομιμοποιούν τους γάμους ομοφυλοφίλων θα αυξηθεί από 19 σε 24, ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσουν έξι ακόμη πολιτείες.
Όμως, η κίνηση του ανώτατου δικαστηρίου οδηγεί σε μία πιο «θεμελιώδη» εξέλιξη: η άρνηση έκδοσης τελικής απόφασης για το αμφιλεγόμενο ζήτημα σημαίνει ότι δεν αναμένεται σύντομα να υπάρξει απόφαση σε εθνικό επίπεδο, με τις αντιδικίες πολύ πιθανόν να συνεχίζονται στις πολιτείες όπου ήδη ισχύουν οι απαγορεύσεις.
Οι αξιωματούχοι των Πολιτειών στις οποίες οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν, επιθυμούσαν την έκδοση απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Βέβαια, οι δικαστές θα μπορούσαν – θεωρητικά – να επιληφθούν μίας μελλοντικής υπόθεσης.
Όμως, η κίνηση των δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου στέλνει ένα μήνυμα-παρέμβαση προς τους δικαστές κατώτερων δικαστηρίων σχετικά με την απόφαση της απαγόρευσης των γάμων ομοφυλόφιλων, που ακυρώνει τις όποιες ενέργειές τους.
Οι έτερες πολιτείες που πιθανότατα θα επηρεαστούν άμεσα από την κίνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι η North Carolina, η West Virginia, η South Carolina, το Wyoming, το Kansans και το Colorado.
ΠΗΓΗ:
Load disqus comments

0 σχόλια