Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

WiFi: Επηρεάζει την υγεία των παιδιών;

Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με το WiFi και το πώς επηρεάζει τα παιδιά.
 
Με την πάροδο των ετών, το totally unmanagedmodem μπήκε στο laptop, μετά ξαναβγήκε και συνδεόταν μέσω USB γιατί ήταν broadband, μετά μπήκαν θύρες LAN και ύστερα… ύστερα η απόλυτη ελευθερία… WiFi!

To WiFi είναι μια τεχνολογία που σήμερα είναι must, είναι κανόνας, ειδικά δε με την εξάπλωση των smartphonesθα λεγε κανείς πως δεν είναι δυνατόν να μπεις σπίτι, να πας για καφέ, να μείνεις σε ξενοδοχείο και να μην έχεις ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
 
 
Τον τελευταίο καιρό όμως έχουν αρχίσει αρκετοί προβληματισμοί γύρω από την εκπομπή των modemrouter, άραγε το WiFi είναι επικίνδυνο για την υγεία μας; Και πόσο μάλλον των παιδιών μας;
 
Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να ανακαλύψει πολλές απόψεις επί του θέματος καλές και κακές, αλλά ας δούμε τις τεκμηριωμένες. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε σχολεία από την Public Health England τα ευρήματα έδειξαν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το WiFi επηρεάζει την υγεία του παιδιού μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολύ χαμηλής ενέργειας των συσκευών που βάσει κανονιστικών προδιαγραφών πρέπει να εκπέμπουν μέχρι τα 100 milliwatts (mW). Παράλληλα, κάνοντας χρήση του WiFi σε laptop και με μετρήσεις που πάρθηκαν στα 0,5m και άνω, τα αποτελέσματα ήταν καθησυχαστικά καθώς η ισχύς εκπομπής ήταν στο 5% – 20% της επιτρεπόμενης τιμής. Μια επιπλέον μελέτη για την μέτρηση της απορρόφησης της ακτινοβολίας έδειξε πως η υψηλότερη τιμή SAR που μετρήθηκε ήταν 5.7mWkg -1. Η τιμή αυτή είναι περίπου το 1% της τιμής SAR που έχει μετρηθεί με την χρήση ενός κινητού τηλεφώνου όταν το παιδί κρατά την συσκευή στο αυτί του.
 
Παρ’ όλο που η απόδειξη ότι η ακτινοβολία που δεχόμαστε δεν είναι επιβλαβής έχει τεκμηριωθεί και έχει δημοσιευθεί επίσημα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε τις συσκευές μας αλλά και πως τις χρησιμοποιούμε.
 
1) Για αρχή φροντίζουμε η συσκευή που θα πάρουμε να είναι certified, αυτό σημαίνει πως η λιγότερο αποδεκτή προδιαγραφή που πρέπει να αναγράφεται πάνω στην συσκευή είναι το “FCC”.
 
2) Φροντίζουμε να κάνουμε finetuning στην συσκευή μας, αυτό σημαίνει πως πρέπει να ρυθμίσουμε την εκπομπή έως τα 100mW αλλά, αν δεν μας πειράζει να πιάνει WiFi όλο το σπίτι, γιατί να μην χαμηλώσουμε κι άλλο την ισχύ;
 
3) Μπορεί η ισχύς εκπομπής του router να μην είναι επιβλαβής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιμόμαστε με την συσκευή δίπλα στο κεφάλι μας. Καλό θα είναι λοιπόν η συσκευή να μπει σε έναν κοινόχρηστο χώρο και όχι στον χώρο που κοιμόμαστε ή πολύ κοντά μας, λιγότερο από 1m.
 
4) Αν πάλι έχετε αμφιβολίες για την εκπομπή του router σας, όταν δεν χρησιμοποιείτε το WiFi κλείστε την συσκευή τελείως. Αν σας ρωτήσει ο γείνοτας γιατί το κλείνετε, αλλάξτε κωδικό, το πιο πιθανό είναι όταν το ανοίγετε να το χρησιμοποιεί κι αυτός!
 
 
Η μη επιστημονική πάντως άποψη και αυτή που επικρατεί στον τεχνολογικό κύκλο είναι πως η έκθεση σε μια συσκευή μπορεί να μην είναι επιβλαβής, η διαρκής έκθεση όμως σε πολλές συσκευές (WiFi, WiFi γειτόνων, κινητό τηλέφωνο, τηλεόραση, ασύρματο τηλέφωνο) ενδεχομένως σε κάποια χρόνια να αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβής. Εμείς αυτό που σας προτείνουμε είναι η χρήση της τεχνολογίας με μέτρο, άλλωστε αυτός πρέπει να είναι και τρόπος ζωής!
 
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Load disqus comments

0 σχόλια