Η εικόνα που έχουν τα κράτη-μέλη, για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι λανθασμένη επισημαίνει η Sofia Fernandez από τη δεξαμενή σκέψης Notre Europe, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 16/5 με τίτλο «Ποιος κινεί τα νήματα στη ζώνη του ευρώ; Οι Βρυξέλλες ή τα κράτη- μέλη;».
Συγκεκριμένα, η ανάλυση του έργου της τρόικας αποκαλύπτει ότι «η δυνατότητα παρέμβασης των ευρωπαϊκών οργάνων, που μεταφράζεται στο να υποχρεώσουν τα κ-μ να εφαρμόσουν τις πολιτικές που αποφασίστηκαν και να επιτύχουν τα αποτελέσματα που ορίστηκαν, είναι περιορισμένη από γεωγραφικής άποψης».
Η έκθεση τονίζει τη σημασία των προϋποθέσεων, που συνδέονται με τα σχέδια οικονομικής ενίσχυσης – ειδικότερα την υποχρέωση της αποκατάστασης μιας υγιούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης καιτην αποφυγή του «ηθικού κινδύνου» για τα κ-μ που είναι οι παραλήπτες της βοήθειας, να μπουν δηλαδή στον πειρασμό να μην καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και να βασιστούν στους Ευρωπαίους εταίρους τους.
H έκθεση εξηγεί ότι λόγω της τριμηνιαίας αξιολόγησης των οικονομικών τους και του κινδύνου παγώματος της βοήθειας, εάν δεν εκπληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες, τα κ-μ χάνουν μέρος της κυριαρχίας πάνω στον προϋπολογισμό τους, λόγω της αδυναμίας τους να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές με λογικά επιτόκια.
Η Fernandez εξηγεί τέλος ότι «αυτό που η Ευρώπη και η ευρωζώνη χρειάζονται σήμερα δεν είναι τόσο πολύ ένα σύνολο νέων κανόνων ή διαδικασιών, αλλά η οικοδόμηση μιας βούλησης να δράσουν από κοινού, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι τύχες μας συνδέονται».
Πηγή: Think Tank/18
0 σχόλια