Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ατζέντα 21: Μια ομπρέλα γεμάτη καταιγίδες!


Τα καλά νέα: Οι οικονομολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκαν μια καλύτερη μέθοδο για την καταμέτρηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα κακά νέα: Υπάρχουν περισσότερα εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι από ό, τι υπολόγιζε ο ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εγκληματιών) μέχρι σήμερα.

Η φτώχεια επαναπροσδιορίστηκε αυτή την εβδομάδα.

-
Η πρωτοβουλία του Όξφορντ για τη φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη,  Oxford Poverty & Human Development Initiative (OPHI) δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση με το παγκόσμιο δείκτη της φτώχειας για το 2014 (Global Multidimensional Poverty Index 2014 - MPI), με την εικόνα της κατάσταση της φτώχειας στον κόσμο σήμερα. Είναι που  μέχρι στιγμής η πιο ακριβής απεικόνιση των φτωχών παγκοσμίως, ένα είδος απογραφής του παγκόσμιου φτωχού πληθυσμού.

Δεν υπήρχε ήδη κάτι τέτοιο; Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών  έχει μετρήσει την παγκόσμια φτώχεια κάνοντας χρήση του  Δείκτη Ανθρώπινης Φτώχειας (Human Poverty Index - HPI). Ο HPI ορίζει ως φτωχούς αυτούς με εισόδημα λιγότερο από  1,25 δολάρια την ημέρα .

Αλλά του έλειπαν δύο βασικοί τομείς. Πρώτον, υπολόγιζε χώρες ως μία συνολική μάζα, χωρίς να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τους βαθμούς της φτώχειας στο εσωτερικό μιας χώρας και να εντοπίσει τις χειρότερες τσέπες. Και δεύτερον, εστίαζε μόνο επί του εισοδήματος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη και άλλους δείκτες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Πολλοί θεωρούν λιγότερο ακριβή τον δείκτη HPI από τον ΜΡΙ. Έτσι ο OPHI επανεξετάζει τη φτώχεια από μια νέα οπτική γωνία: ένα μέτρο που οι συγγραφείς ορίζουν γενικά ως «στερήσεις».  Στηρίζεται σε τρία σύνολα δεδομένων: την Έρευνα Δημογραφίας και Υγείας, την Έρευνα Δεικτών Πολλαπλών Ομάδων και την Έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Ο OPHI δημιούργησε το νέο δείκτη (το MPI) όπου συλλέγονται δέκα ανάγκες πέρα από «τα βασικά» σε τρεις ευρύτερες κατηγορίες: διατροφή και παιδική θνησιμότητα, σχολική εκπαίδευσης - φοίτηση υπό Παιδείας, καύσιμα μαγειρικής, αποχέτευση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, το δάπεδο, τα περιουσιακά στοιχεία και οι συνθήκες διαβίωσης.

Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης, κάντε κλικ εδώ.

Και τι, λοιπόν, τώρα που το MPI  μπορεί να εντοπίσει καλύτερα τη φτώχεια; Τώρα τι γίνεται; 



Όταν υπογράφηκε η Ατζέντα 21 στον ΟΗΕ το 1992, με τίτλο "Βιώσιμη Ανάπτυξη" υποσχόταν δυο πράγματα: Τη διάσωση του πλανήτη και την αντιμετώπιση της φτώχειας, ειδικά εκείνη των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι πρώτοι αναλυτές που μίλησαν εναντίον της κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την "πράσινη" ταφόπλακα κατηγορήθηκαν ως "συνωμοσιολόγοι". Όμως τόσα χρόνια μετά την σιωπηλή και ύπουλη εφαρμογή της, οι θεωρίες τους αποδείχθηκαν πράξεις:
  • Η φτώχεια παγκοσμίως αυξάνει σαν επιδημία
  • Η ανάπτυξη στον τρίτο κόσμο δεν σημαίνει απαραίτητα και λαϊκή ευμάρεια, αλλά καταστροφή περιβάλλοντος αφού γίνεται χωρίς καμιά φροντίδα γι' αυτό
  • Ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες των ήδη αναπτυγμένων χωρών πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας με την συνεχή επίθεση κατά της μεσαίας τάξης
  • Η βιοποικιλότητα χάνεται και παραδίδεται στο βωμό των συμφερόντων μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχουν τον ΟΗΕ. 
  • Τα νέα μέσα τεχνολογίας καθώς και στρατιωτικού οπλισμού που λειτουργούν μέσω ακτινοβολίας όχι μόνο φτωχαίνουν το περιβάλλον σε ποιότητα, αλλά και την υγεία του πληθυσμού, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΤΟΥΣ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ. 
  • Πρώτα το σώσιμο των τραπεζών και ύστερα του νοικοκυριού - τρανή απόδειξη ότι η Α21 σε θέλει χωρίς ιδιοκτησία σε κάποια από τις 'πράσινες τρύπες του μέλλοντος' που ετοιμάζουν παγκόσμια να φυλακίσουν τους πολίτες εντός συνόρων των πόλεων. 
  • Το ακριβό καύσιμο και πράσινα τέλη καταργούν και το Ι.Χ. ώστε να γίνονται περιορισμένες μετακινήσεις με ποδήλατα ή ΜΜΜ.

Για όλα αυτά κι άλλα πολλά οι κυβερνώντες σωπαίνουν, οι αντιπολιτεύσεις σωπαίνουν και οι δημοτικές αρχές σωπαίνουν. Αυτό που μας έλειπε ως τώρα ήταν ένας ακριβέστερος τρόπος καταμέτρησης της φτώχειας! (καλό θα ήταν να κάνουν και μια καλύτερη και πιο ειλικρινή καταμέτρηση του παγκόσμιου πληθυσμού, γιατί εκεί να δείτε τι εκπλήξεις υπάρχουν!)

Load disqus comments

0 σχόλια