Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ -ROBOT

Boston Dynamics robot killer
Boston Dynamics- robot killer
Οι καθηγητές Ronald Arkin και  Noel Sharkey θα εισηγηθούν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ στα πλαίσια της Σύμβασης Συμβατικών Όπλων (CCW), την αναγκαιότητα ένταξης σε αυτά, των δολοφόνων-ρομπότ ή robot killer (Independent 10/05/14).
Τα ρομπότ -δολοφόνοι είναι αυτόνομα ρομπότ που είναι σε θέση να εντοπίσουν και να βάλουν κατά στόχων   χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Αυτά τα πλήρως αυτονομημένα όπλα δεν έχουν ακόμη κατασκευασθεί μαζικά αλλά οι τεχνολογικές εξελίξεις τα φέρνουν όλο και εγγύερα  στην μαζική παραγωγή. (δημιουργήματα της Boston Dynamics).
web-BD-atlas-reuters
Ο καθηγητής Sharkey,στέλεχος και συν-ιδρυτής της Εκστρατείας Ενάντια των Killer Robots και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Έλεγχο των Όπλων Robot τοποθετήθηκε εν όψει του Συνεδρίου και προειδοποίησε πως “τίποτα δεν μας εγγυάται ότι τα αυτόνομα συστήματα όπλων θα συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο.”
Ο ίδιος δήλωσε στο BBC: «Τα Έθνη δε συζητούν το θέμα αυτό, ενώ αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την ανθρωπότητα.”
Αντίθετα, ο υπέρμαχος των killer robots καθηγητής Arkin ισχυρίστηκε πως θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των άμαχων θυμάτων και  να είναι πιο αποτελεσματικά καθώς δεν θα έχουν καμιά συναισθηματική εξάρτηση από τους ανθρώπινους στόχους τους!
web-BD-ls3-2048
Ωστόσο , εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν  τα ρομπότ θα συμμετάσχουν άμεσα στις μάχες . “Υποστηριζω ένα μορατόριουμ έως ότου επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, αλλά δεν υποστηρίζω την απαγόρευση αυτή τη στιγμή , ” εξήγησε ο καθηγητής Arkin .
Μια πλήρης έκθεση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις  θα παρουσιαστεί  το Νοέμβριο στην Διάσκεψη για τα συμβατικά όπλα (CCW).
Τον Μάρτιο , το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έγινε δέκτης των ενστάσεων λόγω των ηθικών ζητημάτων που εγείρονται από την ενδεχόμενη χρήση τέτοιων αυτοματοποιημέων μηχανών πολέμου. 
web-BD-rhex2048
Ο Christof Heyns – ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – ζήτησε ένα μορατόριουμ σχετικά με την εν λόγω τεχνολογία για να αποτρέψει την άμεση ανάπτυξή τους στο πεδίο της μάχης .
Σε μια έκθεση που υποβλήθηκε πριν από την ομιλία του , είπε : « τα ρομπότ δεν θα πρέπει να έχουν  εξουσία ζωής και θανάτου πάνω στα ανθρώπινα όντα . “
Ο κ. Heyns αναφέρθηκε σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ,που έκαναν χρήση εξ αποστάσεως – πειραματικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να στοχεύσουν άτομα και υποστήριξε : “Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα κράτη θα επιδιώξουν , μεταξύ άλλων ,να χρησιμοποιήσουν θανάσιμη αυτόνομη ρομποτική για στοχευμένη δολοφονία “
Παραδείγματα αυτόνομων συστημάτων όπλων που είναι ήδη σε χρήση αποτελούν το Phalanx οπλικό σύστημα του Ναυτικού των ΗΠΑ , που ενεργοποιείται αυτόματα στις εισερχόμενες απειλές και το ισραηλινό Harpy drοne που επιτίθεται αυτόματα σε πομπούς ραντάρ.
web-BD-cheetah-2048
Load disqus comments

0 σχόλια