Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΘΑ “ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙ” ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

\

                               Το φασματόμετρο τσέπης αναλύει τη σύσταση των υλικών με ένα κλικ

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

H Ισραηλινή Εταιρεία  Consumer Physics ανακοίνωσε την άμεση εμπορευματοποίηση τον Δεκέμβριο του 2014 αντί 149 £ ενός αντικειμένου ολοκληρωτικά επαναστατικού: του πρώτου μικροσκοπικού μοριακού αισθητήρα (φασματοσκόπειο-spectroscope) που επιτρέπει την στιγμιαία ανάλυση της χημικής σύνθεσης όλων όσων μας περιβάλλουν τροφών,φυτών,φαρμάκων,υγρών.…


Ο πρωτοποριακός μηχανισμός που ονομάζεται “SCiO” αποτελεί το αντικείμενο μιας εκστρατείας συλλογικής χρηματοδότησης από τηνKickstarter. Η καμπάνια είχε τεράστια επιτυχία και πέτυχε το σκοπό της μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη δημοσίευση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μικροεπενδυτών. Ίσως επειδή οι φιλόδοξοι ιδιώτες-επενδυτές αντιλήφθηκαν την τεχνολογική τομή που φέρνει “SCiO”.
PIJHBD
Η χρήση του “SCiO” σου δημιουργεί την εντύπωση ότι συμμετέχεις σε μια εμπειρία επιστημονικής φαντασίας εφάμιλλη του Star-Trek. Αρκεί να θέσεις τον μικροαισθητήρα σε ένα κομμάτι από τυρί για να γνωρίσεις πόσες θερμίδες εμπεριέχει, το βάρος του,την ποσότητα του λίπους ,των πρωτεινών και των υδατανθράκων.
Αναφορικά με τις εφαρμογές του στα τρόφιμα αυτές είναι απεριόριστες και κυμαίνονται από την ανάλυση ποιότητας μαγειρικού ελαίου μέχρι και την ανάλυση περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή ναρκωτικής ουσίας ενός υγρού παρασκευάσματος. Αλλά το εύρος των αναλυόμενων αντικειμένων εκτείνεται και πέραν των τροφίμων.
20ed17d0a35d9e1efe161f54a7578214_large
Έχει τη δυνατότητα να επαληθεύσει τη σύνθεση ενός φαρμάκου, να ελέγξει το ποσοστό υγρασίας ενός φυτού ενώ προειδοποιεί όταν αυτό δεν έχει αρδευθεί επαρκώς. Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων είναι άμεσα προσβάσιμα στο smartphone (IOS και Android) δια μιας εφαρμογής που είναι προορισμένη γι αυτό.
εφαρμογή κινητό
εφαρμογή κινητό
Αυτή η νέα τεχνολογία είναι η εφαρμογή  της “φασματοσκόπησης συγγενούς της υπέρυθρης” . Βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε μοριακός τύπος δονείται με μοναδικό τρόπο και αυτές οι δονήσεις αλληλεπιδρούν με το φως για να δημιουργήσουν τη δική τους μοναδική ταυτοποίηση. Γι αυτό το λόγο, το SCIO διαθέτει μια πηγή φωτός που φωτίζει το αναλυόμενο αντικείμενο , έναν οπτικό αισθητήρα, το φασματόμετρο που συλλέγει το φως από το αντικείμενο. Το φασματόμετρο αποσυνθέτει το φως και ταυτοποιεί τις μοριακές παρουσίες στο αντικείμενο.
Μέχρι τώρα τα χρησιμοποιούμενα φασματόμετρα για την φασματοσκοπεία της υπέρρυθρης ακτινοβολίας ήταν πανάκριβα (πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ) και ογκωδέστατα .
Η αιχμή του δόρατος των Ισραηλινών επιστημόνων είναι ότι κατόρθωσαν να απλουστεύουν την τεχνολογία χάρη σε πολλούς ανέκδοτους αλγόριθμους και το ότι δημιούργησαν έναν μικροσκοπικό μηχανισμό. Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος του “φασματόμετρου  τσέπης” είναι καρπός της ποιότητας της ισραηλινής ερευνητικής ομάδας. Πολυάριθμοι μηχανικοί ήρθαν από φημισμένα Πανεπιστήμια και Κέντρα έρευνας όπως από MIT, Harvard , Institut Weizmann κ.ά. , για να δημιουργήσουν αυτήν τη νέα τεχνολογία.
Τις τελευταίες ημέρες οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του διεθνούς Τύπου ενθουσιάστηκαν από το “SCiO”. O Dr Sharon,  Διευθύνων Σύμβουλος του « Consumer Physics » εξήγησε ότι στο άμεσο μέλλον οι αναλυτικές δυνατότητες του SCiO θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο για να υπολογίζουν τις μοριακές ιδιότητες των κοσμημάτων των πολύτιμων λίθων καθώς και των ενδυμάτων. Είναι προφανές καθώς το εμπόριο διαμαντιών παραμένει μονοπώλιο της ανά τον κόσμο Ισραηλινής Κοινότητας ( siliconwadi.fr22-05-2014)
Δείτε το διαφημιστικό βίντεο της Εταιρείας:



ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
Load disqus comments

0 σχόλια