Όπως αναφέρει το περιοδικό «New Scientist» έχουν την δυνατότητα να βάλουν έναντι οποιουδήποτε στόχου χωρίς να είναι απαραίτητη η άδεια ή η εντολή από τον άνθρωπο που τα χειρίζεται - Ξεκίνησαν οι δοκιμές τους μέσα στο Μάρτιο
Και όμως οι «εξολοθρευτές» είναι εδώ! Στο πλευρό του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ακρίβεια, ο οποίος φέρεται ότι έχει εγκρίνει, αρχικά, την χρησιμοποίησή τους για τη φύλαξη πέντε ρωσικών στρατιωτικών μονάδων οι οποίες και αποτελούν βάσεις βαλλιστικών πυραύλων.
Την παραγωγή των ρομποτικών στρατιωτών, τα οποία έχουν βάρος 900 κιλά και είναι εξοπλισμένα με κάμερες, αποστασιόμετρο λέιζερ και ραντάρ, έχει αναλάβει η εταιρεία «Izhevsk Radio Plant» η οποία βρίσκεται σε μια μια μικρή πόλη 1200 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.
Όπως αναφέρει το περιοδικό «New Scientist», ένα τέτοιο ρομπότ μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 45 χιλιομέτρων ανά ώρα και να επιχειρεί συνεχόμενα για 10 ώρες ενώ ο βασικός οπλισμός του είναι ένα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, με την επιλογή τοποθέτησης μικρότερων όπλων.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα του περιοδικού, τα συγκεκριμένα ρομπότ, έχουν την δυνατότητα να βάλουν έναντι οποιουδήποτε στόχου, χωρίς να είναι απαραίτητη η άδεια ή η εντολή από τον άνθρωπο που τα χειρίζεται.
Οι δοκιμές τους ξεκίνησαν μέσα στον Μάρτιο, και τα ρομπότ αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης, περιπολίας, εντοπισμού και καταστροφής στατικών ή κινούμενων στόχων και παροχής πυρών υποστήριξης στο προσωπικό ασφαλείας που φυλά τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Τον Ιανουάριο του 2013 ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός θα επεκτείνει την χρήση ρομπότ, ενώ τον Ιούνιο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Ρογκόζιν, είχε ανακοινώσει σχέδια για ένα νέο εργαστήριο στρατιωτικών ρομπότ στο εργοστάσιο όπλων Ντεγκτιάρεφ στο Κοβρόφ, καθώς και για ένα νέο κέντρο στρατιωτικής ρομποτικής.
Στις ΗΠΑ από την άλλη, έχουμε τα άοπλα ρομπότ φρουρούς με την ονομασία «MDARS» τα οποία περιπολούν σε πυρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και Ναυτιλίας βάσεις, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για ανάπτυξη και «αναβάθμιση» των ρομπότ σε πολεμικές μηχανές.
Όμως χιλιάδες ρομπότ των ΗΠΑ, γνωστά και ως μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGVs), έχουν ξεδιπλώσει τις «βομβιστικές τους διαθέσεις» στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, χωρίς πάντως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ωστόσο, η διαδικασία της δοκιμαστικής έκδοσης του «Swords», μιας ένοπλης εκδοχής του ρομπότ εξουδετέρωσης των βομβών Talon, στο Ιράκ, το 2007 ακυρώθηκε λόγω «μη ηθελημένης ή μη αναμενόμενης κίνησης». Υπήρχαν φήμες ότι τα συγκεκριμένα ρομπότ έστρεψαν τα πολυβόλα τους εναντίον των φιλικών στρατευμάτων.
0 σχόλια