Οξύνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κριμαία, ενώ η Τουρκία θέτει ζήτημα Τατάρων.
Η αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κριμαία οξύνεται και την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες εκείνων που φοβούνται μιαν προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει σήμερα η Φωνή της Γερμανίας, η οποία, επικαλούμενη απόψεις Τούρκου ιστορικού, αναφέρει ότι οι Τάταροι, οι οποίοι ζουν σήμερα στην Κριμαία, είναι απόγονοι των κατοίκων που κατά την 300ετή παρουσία των Οθωμανών στην περιοχή ασπάσθηκαν το σουνιτικό Ισλάμ και υιοθέτησαν την τουρκική γλώσσα.
Ανήκουν, συνεπώς, προσθέτει, στα τουρκικά φύλα και αποτελούν σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το 13% του συνολικού πληθυσμού της Κριμαίας.
Η Άγκυρα αποκαλεί μάλιστα τους Τατάρους της περιοχής Τούρκους της Κριμαίας και καταβάλλει διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας χαιρετίζει το Κίεβο και, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Τζιχάν, η ουκρανική Πρεσβεία στην Άγκυρα παρότρυνε την τουρκική Κυβέρνηση να συμμετάσχει στη διεθνή μεσολάβηση.
Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι προειδοποιητικό ηλεκτρονικό μήνυμα κάνει λόγο για κίνδυνο που διατρέχουν οι Τάταροι της Κριμαίας, σε περίπτωση κατά την οποία η Ρωσία καταλάβει τη χερσόνησο.
Η Κριμαία ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1475 μέχρι το 1774 και, μετά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο η χερσόνησος ανεξαρτητοποιήθηκε και "το 1783 περιήλθε στην Ρωσική Αυτοκρατορία", όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος ιστορικός Καχραμάν Σαγκούλ.
Το 1944 ο Στάλιν χαρακτήρισε διά νόμου τους Τατάρους προδότες της Σοβιετικής Ένωσης, επειδή αρκετοί από αυτούς συνεργάσθηκαν με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.
"Μετά το τέλος του πολέμου, η Δημοκρατία της Κριμαίας διαλύθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του ταταρικού πληθυσμού εκτοπίσθηκε. Η επιστροφή των Τατάρων στην Κριμαία ξεκίνησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας", δηλώνει ο κ. Σαγκούλ.
"Οι Ουκρανοί και οι Τάταροι της Κριμαίας είναι φυσικοί σύμμαχοι κατά της ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή", δηλώνει ο Τούρκος ιστορικός. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί στηρίζουν τον εποικισμό της Κριμαίας με Τατάρους ως αντίβαρο στους Ρώσους που ζουν εκεί.
0 σχόλια