Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν αγνοεί τις κυρώσεις των Δυτικών -Αναγνώρισε την Κριμαία ως κυρίαρχο κράτος

Απτόητος από τις κυρώσεις των Δυτικών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αναγνώριση της Κριμαίας ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Την είδηση μετέδωσαν επισήμως ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
«Λαμβάνοντας υπ' όψη την έκφραση της βούλησης των λαών της Κριμαίας κατά το πανκριμαϊκό Δημοψήφισμα, που έλαβε χώρα την 16η Μαρτίου 2014, αναγνωρίζεται η Δημοκρατία της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστούπολης έχει ειδικό καθεστώς, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής του», αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκου Οίκου είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον επαναξιολογεί τα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όλες οι αμερικανικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης είναι επικεντρωμένες στο διπλωματικό πεδίο.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνι δεν απέκλεισε οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων  να επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα, «χωρίς καμία εξαίρεση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτν δεν ήταν μεταξύ των 11 προσώπων -επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών- σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν οι αμερικανικές κυρώσεις. Πάντως ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που δεν κατονομάστηκε, εκτίμησε πως θα αποτελούσε ένα ασυνήθιστο μέτρο η επιβολή κυρώσεων σε έναν εν ενεργεία αρχηγό κράτους.
Αντίθετα στη λίστα περιλήφθηκαν οι σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλάντισλαβ Σούρκοφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας  και βουλευτές της Δούμας.
Για «πολιτικό εκβιασμό» και  «άνευ προηγουμένου απόφαση» έκανε λόγο η Ματβιένκο. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, παρατήρησε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ η πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας. Όπως είπε, οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού όπως υποστήριξε δεν διατηρεί «κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό».
Η Ματβιένκο, 64 ετών, αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας – της Άνω Βουλής. Στενή σύμμαχος του Πούτιν, εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.
Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.
Όσον αφορά τους Ουκρανούς αξιωματούχους, εκτός από τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, τον πρόεδρο της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, και έναν σύμβουλο του Γιανουκόβιτς.
Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται βάσει διατάγματος του Ομπάμα μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία. 



Load disqus comments

0 σχόλια