Την ώρα που όλοι ασχολούνται με το στρατιωτικό και γεωπολιτικό κομμάτι των εξελίξεων στην Κριμαία, στις αγορές έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες.
...aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Από την ημέρα που ξεκίνησε η ένταση στην Κριμαία, οι Αμερικανοί έχουν εξαπολύσει ένα νέο οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και στους συμμάχους της.
Το ρωσικό... χρηματιστήριο καταρρέει, τα ρωσικά ομόλογα επίσης ενώ το ρούβλι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις τόσο από την επίθεση των κερδοσκόπων όσο και από τις μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τη χώρα. Την ίδια στιγμή, οι κερδοσκόποι επιχειρούν να πλήξουν και τον ισχυρότερο σύμμαχο της Ρωσίας, την Κίνα, εξαπολύοντας μια πολύπλευρη επίθεση.
Το κινεζικό γουάν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις αν και αυτό δεν είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Κίνα καθώς η ενέργεια αυτή ενισχύει τον εξαγωγικό της κλάδο ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αγορών πετρελαίου γίνεται από τη Ρωσία, με ισοτιμία ρουβλίου-γουάν. Ο πόλεμος στην Κίνα γίνεται μέσα από τα εμπορεύματα. Χαλκός και σιδηρομετάλλευμα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Μέχρι εδώ δε θα υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Όμως, η ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών της Κίνας, ώθησε σε χρηματοοικονομικούς νεοτερισμούς που αύξησαν την ευαισθησία της Κίνας. Οι κινεζικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν ως collateral χαλκό (κυρίως) και σιδηρομετάλλευμα δευτερευόντως, προκειμένου να λαμβάνουν δάνεια.
Η μεγάλη πτώση των τιμών στα δυο αυτά εμπορεύματα είναι η αιτία που τα collaterals αυτά καταπίπτουν με αποτέλεσμα να αναμένεται κύμα εταιρικών χρεοκοπιών στην Κίνα, μετά και από την πρώτη επίσημη χρεοκοπία κινεζικής εταιρείας, προ ολίγων ημερών. Στη συνέχεια, αυτό δημιουργεί προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες ζημιές.
Ακόμα, η άνοδος των αγροτικών εμπορευμάτων στοχεύει στην αύξηση της δυσφορίας των Κινέζων με στόχο την πρόκληση κλίματος κοινωνικής αναταραχής, όπως ακριβώς συνέβη με την Αραβική Άνοιξη και όχι μόνο. Επειδή η Κίνα όμως είναι περισσότερο ευαίσθητη στο ρύζι, αν παρατηρήσουμε το γράφημα θα δούμε ότι η τιμή του βρίσκεται σε μια ισορροπία από το 2012. Στα futures ρυζιού, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παίκτης και αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα για την ώρα.
Όλα όμως δείχνουν ότι η Αμερική δεν θα έχει εύκολη δουλειά με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς πρόκειται για οικονομικές υπερδυνάμεις.
Ξεκινώντας από την αγορά νομισμάτων, μια από τις άγνωστες αιτίες της ανόδου του ευρώ είναι η αναδιάρθρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων από την Κίνα και τη Ρωσία. Οι κεντρικές τράπεζες των παραπάνω δυο χωρών «αδειάζουν» εδώ και μήνες δολάρια και τοποθετούνται σε ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, θύμα του πολέμου πέφτει και η Γερμανία και γενικά η Ευρωζώνη που δεν αντέχει την ισοτιμία σε αυτά τα επίπεδα.
Επίσης, πριν από λίγες ημέρες είχα γράψει ότι Ρωσία και Κίνα κατέχουν το 25% των αμερικανικών ομολόγων και αν θελήσουν να εμπλακούν σε οικονομικό πόλεμο με την Αμερική, θα την οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση και σε σκάσιμο μιας ακόμα χρηματιστηριακής φούσκας. Από τη σκοπιά αυτή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε το παρακάτω γράφημα που δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν μεγάλες θέσεις στα αμερικανικά ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2007.
Μήπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν ξεκινήσει τη δική τους επίθεση στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Αμερικής χρησιμοποιώντας ως αφορμή τις εξελίξεις στην Κριμαία;
Χρήστος Αλωνιστιώτης,
Chief Market Strategist,
Delta Forex Group
0 σχόλια