Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τα νανοσωματίδια αργύρου στην υπηρεσία του ιού HIV

Σε μία εξαιρετικά χρήσιμη ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Monterrey, σύμφωνα με την οποία, μια κρέμα αποδείχτηκε αποτελεσματική στο να …φρενάρει την μετάδοση του ιού HIV.

Ο Humberto Lara Villegas από το εν λόγω πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι για να μολύνει ο ιός HIV, κύτταρα του ανοσοποιητικού, η πρωτεΐνη GP120 τον βοηθά να συνδεθεί με τα κύτταρα.

Όπως εξηγεί, τα αργυρά νανοσωματίδια επικολλώνται στην πρωτεΐνη GP120 και τη μπλοκάρουν, δηλαδή ο HIV δεν μπορεί να μολύνει ανοσοποιητικά κύτταρα.

Ο επιστήμονας δήλωσε ότι τα νανοσωματίδια πηγαίνουν απευθείας στον HIV και δεν επιτρέπουν την είσοδό του στο κύτταρο.Η κρέμα δοκιμάστηκε ήδη στο εργαστήριο, με χρήση δειγμάτων ανθρώπινου οστού από βλεννογόνο μεμβράνη του τραχήλου και εκεί εντοπίστηκε η αποτελεσματικότητά της στο να μπλοκάρει δηλαδή, την μετάδοση του ιού HIV.

Ο Lara Villegas, σημειώνει ότι η κρέμα δρα σε λιγότερο από 1 λεπτό μετά την εφαρμογή και προστατεύει από τη μετάδοση του ιού μέχρι 72 ώρες.

Επιπλέον, αν και δεν υπάρχουν παρενέργειες από τα νανοσωματίδια αργύρου μέχρι σήμερα, η ερευνητική ομάδα θα πραγματοποιήσει νέα έρευνα για να το επιβεβαιώσει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν απομένει στην συνέχεια, η κρέμα αυτή να δοκιμαστεί σε ποντικούς που έχουν 'τροποποιηθεί' με ανθρώπινα ανοσοποιητικά κύτταρα πριν ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.


ΠΗΓΗ
Load disqus comments

0 σχόλια