Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος: Την εκποίηση ακινήτων από τις φορολογικές αρχές προβλέπει νέο μνημονιακό ν/σ

Το ενδεχόμενο παραχώρησης εξουσίας κατάσχεσης και πώλησης περιουσιακών στοιχείων όσων δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εξετάζεται από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) και το Τμήμα Τελωνείων και ΦΠΑ.
 
Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος", ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας κατατέθηκε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζεται στις πρόνοιες του Μνημονίου που αφορούν στην ενίσχυση των εξουσιών των φορολογικών Αρχών για είσπραξη οφειλών.
Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το όλο θέμα φαίνεται να προβληματίζει τη Νομική Υπηρεσία και τα δύο φορολογικά Τμήματα, λόγω του ότι αναφύονται εμπόδια μέσα από άλλες νομοθεσίες ή διαδικασίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν.
 
Για παράδειγμα, αν το ακίνητο που θα κατάσχεται είναι ήδη υποθηκευμένο, κατά πόσο θα μπορεί το Κράτος να προηγηθεί και να πάρει το λαβείν του πριν από την Τράπεζα.
 
Οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, το μέτρο αυτό τελικά να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση οφειλών του ΦΠΑ και για τις υπόλοιπες φορολογικές οφειλές να δοθεί άλλη λύση.
 
Ως γνωστό, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία, το Τμήμα Τελωνείων και ΦΠΑ, έχει το δικαίωμα να κατάσχει και εκποιεί τριπλάσιας αξίας κινητή περιουσία από το ποσό του ΦΠΑ που οφείλεται στο κράτος.     
 
Στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται επίσης ως μέτρο η παραχώρηση εξουσίας απαγόρευσης της αποξένωσης ή της χρήσης περιουσιακών στοιχείων, μέχρι να γίνεται εξόφληση των οφειλών προς τα δύο κυβερνητικά Τμήματα.
 
Το μέτρο αυτό, όπως λέχθηκε, βρίσκεται επίσης υπό συζήτηση στη Νομική Υπηρεσία και δεν αποκλείεται να αποτελεί εναλλακτική λύση αν τελικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί η κατάσχεση και εκποίηση περιουσίας.
 
Το όλο θέμα δεν είναι άσχετο και με την πρόσφατη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του μνημονιακού νομοσχεδίου περί εκποίησης του τελευταίου ακινήτου.
 
Σύμφωνα με πηγές από το ΤΕΠ, μετά τις σοβαρές ανησυχίες και τους προβληματισμούς που τέθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το νομοσχέδιο τέθηκε εκ νέου ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το νομοσχέδιο θα απαλειφθεί ο όρος τελευταίο και θα αναφέρεται οποιοδήποτε ακίνητο.
 
Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί ότι κανένας οφειλέτης δεν θα αποξενώνεται περιουσία μεγάλης αξίας και θα διατηρεί ως τελευταίο ακίνητο ένα χωρίς αξία.
 
Επιπλέον, θα γίνουν πρόσθετες βελτιώσεις και αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, πριν το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
 
Όπως λέχθηκε, μέχρι το τέλος Μαρτίου το νομοσχέδιο αυτό είτε θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, είτε να βρίσκεται υπό συζήτηση από τα μέλη της Επιτροπής. 
 
(Πηγή: philenews.com)

Load disqus comments

0 σχόλια