Πολλές αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η πρόταση-σοκ της γερμανικής τράπεζας Bundesbank, η οποία αναφέρεται στη «συνεισφορά» των πολιτών για τη διάσωση μιας εθνικής οικονομίας. Οι Γερμανοί ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν από τους ευρωπαίους πολίτες νέες αιματηρές θυσίες. Ή πιο απλά θέλουν να επιβάλλουν στις χώρες του Νότου εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο στην φτώχεια την ανεργία και την ανέχεια.
Οι Γερμανοί κάνουν λόγο στην έκθεση της Κεντρικής τους Τράπεζας για «κούρεμα» των προσωπικών περιουσιών, επιβολή εκτάκτων φόρων στις καταθέσεις και «συνεισφορά» των πολιτών στην προσπάθεια διάσωσης μιας εθνικής οικονομίας χώρας μέλους της ΕΕ. Μάλιστα επικαλούνται την «αρχή της εθνικής ευθύνης» προκειμένου να στηρίξουν με επιχειρήματα την πρόταση τους αυτή. Η ακριβής διατύπωση της έκθεσης είναι χαρακτηριστική.
«Οι χώρες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία θα πρέπει να αντλούν έσοδα από τις περιουσίες των πολιτών τους και μετά να στρέφονται σε άλλες χώρες για βοήθεια», αναφέρεται. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι οι Γερμανοί ζητούν από τους ευρωπαίους πολίτες να χάσουν μέρος της προσωπικής τους περιουσίας σε περίπτωση που το κράτος στο οποίο ζουν βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία.
Παράθυρο για κούρεμα καταθέσεων;
Η πρόταση αυτή μπορεί σε πρώτη φάση να δείχνει ότι δεν αφορά τη χώρα μας, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη μέλη και έχει προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.
Ωστόσο, όπως και ένας πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών μπορεί να διαπιστώσει, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα είναι μεγάλο. Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί. Όπως επίσης και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών που εδώ και τρία και πλέον χρόνια έχουν κυριολεκτικά αφαιμαχθεί. Έκτακτα χαράτσια, αύξηση φορολογίας, μείωση και απαλοιφή φορολογικών προνομίων σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και την υψηλή ανεργία έχουν δημιουργήσει ένα μείγμα εκρηκτικό.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το πώς θα καλυφθούν τα επιπλέον μέτρα που ζητά η τρόικα και ο ελληνικός λαός αδυνατεί να καταβάλλει. Μήπως τελικά η πρόταση αυτή της Bundesbank αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα κούρεμα και στις ελληνικές καταθέσεις το οποίο θα ονομαστεί έκτακτη εισφορά στην προσωπική περιουσία;
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις. Ούτως ώστε να μην πλανώνται σκιές πάνω από τις προσωπικές περιουσίες των πολιτών.
10% φόρος επί της περιουσίας
Ακόμη όμως και να αποκλείσει κανείς το σενάριο περί κουρέματος καταθέσεων, η πρόταση επιβολής φόρου επί της προσωπικής περιουσία προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Ένα πιθανό σενάριο είναι ο φόρος αυτός να ανέλθει σε περίπου 10% στα νοικοκυριά. Κάτι τέτοιο άλλωστε αναφέρει και η έκθεση του ΔΝΤ του περασμένου Οκτωβρίου σύμφωνα με την οποία προκειμένου να μειωθεί η αναλογία του χρέους των 15 ασθενέστερων οικονομικά χωρών της Ευρωζώνης στα επίπεδα του τέλους 2007, απαιτείται η επιβολή ενός φόρου περίπου 10% στα νοικοκυριά.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τότε η επιβάρυνση των νοικοκυριών θα ναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Με πρόχειρες εκτιμήσεις θα ανέρχεται στο 40% περίπου από την εισαγωγή της χώρας στο Μηχανισμό στήριξης και μετά.
0 σχόλια