Πρόκειται για τις Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες ΦΑΕ Πειραιά, Α΄ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς οι οποίες θα προχωρούν εφεξής στην έκδοση ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, ήτοι θα αποστέλλουν στα πιστωτικά ιδρύματα εντολές για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Αν και τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα αποστέλλονται πιλοτικά από τις εν λόγω εφορίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 στη διαδικασία θα ενταχθούν και άλλες ΔΟΥ.
Βάσει της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες υποχρεούνται εντός δέκα ημερών από τότε που θα λάβουν το αίτημα των φορολογικών Αρχών να ελέγξουν τους λογαριασμούς του οφειλέτη και να προχωρήσουν σε κατάσχεση, με βάση τα ποσά των χρεών του. Η κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, ποσό που αυξάνεται σε 1.500 ευρώ εάν πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας.
Μέχρι πρότινος για να ολοκληρωθεί μια κατάσχεση καταθέσεως απαιτούνταν ακόμα και τρεις μήνες. Το δικαστικό τμήμα των ΔΟΥ έβγαζε την εντολή, δικαστικοί επιμελητές έπρεπε να επιδώσουν την εντολή κατασχέσεως σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ξεχωριστά και αφού γινόταν ο έλεγχος των καταθέσεων προχωρούσε η κατάσχεση.
Πλέον έχουν δημιουργηθεί δύο ηλεκτρονικοί κόμβοι για τη διεκπεραίωση των εντολών ηλεκτρονικής κατασχέσεως. Ένας στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, μέσω του οποίου οι ελεγκτικές υπηρεσίες υποβάλλουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα κατασχέσεως και ένας στην Τειρεσίας ΑΕ η οποία διαβιβάζει τα αιτήματα σε όλες τις τράπεζες. Έτσι, η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε δέκα ημέρες.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει να λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής εισπράξεως από τις Εφορίες ιεραρχικά, ήτοι να ξεκινούν από τα πιο μεγάλα χρέη και σταδιακά να πηγαίνουν προς τα πιο μικρά.
Σήμερα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 62,88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22,98 δισ. ευρώ οφείλονται από φυσικά πρόσωπα και 39,89 δισ. ευρώ από 487.686 επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
0 σχόλια