Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Υπακοή στην εξουσία (πείραμα Μίλγκραμ)

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε τον ανθρώπινο νου και τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά πως η γη δεν κατοικείται μονάχα από ανθρώπους, αν υποθέσουμε φυσικά πως άνθρωπος σημαίνει ΕΜΨΥΧΟ ον βλέπουμε όμως -πέραν πάσης αμφιβολίας- πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι Ψυχή και σίγουρα δεν είναι όλοι οι «άνθρωποι» άνθρωποι.

Όχι ο πλανήτης δεν κατοικείται ΜΟΝΟΝαπό ανθρώπους Εχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο ό,τι οι πολιτικοί και κυβερνητικοί αρχηγοί -που έχουμε την ψευδαίσθηση πως τους εκλέγουμε- και τα προσωπικά τους σχέδια έχουν αντικατασταθεί από «επικαλύψεις» νοητικού προγραμματισμού της Νέας Τάξεως Πραγμάτων θα συνεργαστούν για να φέρουν την Αμερική μα και όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, κάτω από την σιδερένια γροθιά της Μίας Παγκόσμιας Κυβερνήσεως. Όχι ο πλανήτης Γη και ο γαλαξίας που αυτή ανήκει, δεν κατοικείται ΜΟΝΟΝ από ανθρώπους, ουτε φτιάχτηκε γι αυτούς, δεν χρειάζεται παρά μονάχα ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ και ΔΙΑΚΡΙΣΗ για να το αντιληφθεί ο καθένας που διαθέτει λίγο μυαλό και δεν το χει καμένο από τους λογής λογής -ισμούς που προσκυνάει.

Έχει γίνει αρκετή έρευνα πάνω στον νοητικό έλεγχο για να πείσει κάθε λογικό μη υπνωτισμένο άνθρωπο ότι υπάρχει νοητικός έλεγχος και προγραμματισμένοι δολοφόνοι. Το Κογκρέσο δεν θα το ερευνήσει. Οι υποσχέσεις για οφίτσια στην Νέα Παγκόσμια Κυβέρνηση, δωροδοκίες και εκβιασμοί θα σταματήσουν την έρευνα. Η μόνη ελπίδα που έχει η Αμερική και η ανθρωπότητα, να αναδείξει το πρόβλημα και να το σταματήσει, είναι η δημιουργία μιας ενωμένης θαρραλέας κοινότητας.

Εάν το κάνουν λίγοι θα σπάσουν με τις απλές τεχνικές του «διαίρει και βασίλευε» και του «μουτζούρωσε και επιθέσου». Αυτούς τους θαρραλέους πολίτες θα τους παρουσιάσουν ως ασταθείς νοητικά, ως εγκληματίες και παιδόφιλους. Αν αυτές οι απλές τεχνικές δεν πιάσουν τότε θα χρησιμοποιηθούν τα βαρέα όπλα της δωροδοκίας, εκβιασμού, απειλών και δολοφονιών. Μόνο ένα καλά συντονισμένο και πληροφορημένο κοινό, ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗΓΟ η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ μπορεί να αποκαλύψει αυτήν την φρίκη.

Το 1961, ο εικοσιεπτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία. Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών. Όμως ο Μίλγκραμ ήταν κοινωνικός ψυχολόγος και πίστευε ότι αυτού του είδους η υπακοή –που οδηγεί στο έγκλημα- δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο της προσωπικότητας, αλλά περισσότερο των πιεστικών συνθηκών. Και το απέδειξε κάνοντας τη «φάρσα» του.

Τα υποκείμενα του πειράματος ήταν εθελοντές, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι καλούνταν έναντι αμοιβής να συμμετέχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα σχετικό με τη μνήμη.

Χώριζε τους φοιτητές σε ζεύγη και –μετά από μια εικονική κλήρωση- ο ένας έπαιρνε το ρόλο του «μαθητευομένου» και ο άλλος του «δασκάλου».

Ο έκπληκτος «μαθητευόμενος» δενόταν χειροπόδαρα σε μια ηλεκτρική καρέκλα και του περνούσαν ηλεκτρόδια σε όλο το σώμα. Έπειτα του έδιναν να μάθει δέκα ζεύγη λέξεων.

Ο «δάσκαλος», από την άλλη, καθόταν μπροστά σε μια κονσόλα ηλεκτρικής γεννήτριας. Μπροστά του δέκα κουμπιά με ενδείξεις: «15 βολτ, 30 βολτ, 50 βολτ κλπ.» Το τελευταίο κουμπί έγραφε: «450 βολτ. Προσοχή! Κίνδυνος!».

Πίσω από το «δάσκαλο» στεκόταν ο πειραματιστής, ο υπεύθυνος του πειράματος.

(Και περνάμε σε ενεστώτα για να γίνουμε μέτοχοι της στιγμής.)

«Θα λέτε την πρώτη λέξη από τα ζεύγη στο μαθητευόμενο. Αν κάνει λάθος θα σηκώσετε το πρώτο μοχλό και θα υποστεί ένα ηλεκτροσόκ 15 βολτ. Σε κάθε λάθος θα σηκώνετε τον αμέσως επόμενο μοχλό», λέει ο πειραματιστής και ο «δάσκαλος» αισθάνεται ήδη καλά που δεν του έτυχε στην κλήρωση ο άλλος ρόλος.

Το πείραμα ξεκινάει. Ο «δάσκαλος» λέει τις λέξεις από το μικρόφωνο. Ο «μαθητευόμενος», ήδη τρομαγμένος, απαντάει σωστά, αλλά όχι για πολύ.

Μόλις κάνει το πρώτο λάθος ο «δάσκαλος» γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος του λέει να προχωρήσει στο πρώτο ηλεκτροσόκ. Ο «δάσκαλος» υπακούει.

15 βολτ δεν είναι πολλά, αλλά ο «μαθητευόμενος» έχει αλλάξει ήδη γνώμη.Παρ’ όλα αυτά απαντάει σωστά σε άλλη μια ερώτηση, αλλά στο επόμενο λάθος δέχεται 30 βολτ.

«Αφήστε να φύγω», λέει ο «μαθητευόμενος» που δεν μπορεί να λυθεί. «Δε θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το πείραμα.»

Ο «δάσκαλος» κοιτάει τον πειραματιστή. Εκείνος του κάνει νόημα να συνεχίσει.

Τα βολτ αυξάνονται και τώρα πια ο πόνος είναι εμφανής στο πρόσωπο του «μαθητευόμενου», που εκλιπαρεί να τον αφήσουν ελεύθερο.

Στα 200 βολτ ταρακουνιέται ολόκληρος. Ο «δάσκαλος» πριν κάθε ηλεκτροσόκ γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος, με σταθερή φωνή, του λέει ότι το πείραμα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο «δάσκαλος» συνεχίζει να βασανίζει έναν άγνωστο, έναν απλό φοιτητή που κλαίει, ζητάει τη βοήθεια του Θεού και παρακαλεί να τον λυπηθούν. Δεν μπορεί πια να απαντήσει στις ερωτήσεις, αλλά ο πειραματιστής λέει στο «δάσκαλο»:

«Τη σιωπή την εκλαμβάνουμε ως αποτυχημένη απάντηση και συνεχίζουμε με την τιμωρία.»

Στα 345 βολτ ο «μαθητευόμενος» τραντάζεται ολόκληρος, ουρλιάζει και χάνει τις αισθήσεις του.

Ο «δάσκαλος», ιδρωμένος και με τα χέρια του να τρέμουν, κοιτάει τον πειραματιστή.

«Μην ανησυχείτε», λέει εκείνος, «το πείραμα είναι απολύτως ελεγχόμενο… Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»

«Μα είναι λιπόθυμος», λέει ο «δάσκαλος».

«Δεν έχει καμιά σημασία. Το πείραμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»

Πόσοι από τους εθελοντές έφτασαν ως τον τελευταίο μοχλό;

Πριν ξεκινήσει το πείραμα του ο Μίλγκραμ είχε κάνει μια «δημοσκόπηση» ανάμεσα στους ψυχιάτρους και στους ψυχολόγους, ρωτώντας τους «τι ποσοστό των εθελοντών θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό»

Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι κανείς δε θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό, πέρα ίσως από κάποια άτομα με κρυπτοσαδιστικές τάσεις, καθαρά παθολογικές.

Δυστυχώς έκαναν λάθος.

Μόλις το 5% των «δασκάλων» αρνήθηκαν εξ’ αρχής να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πείραμα και αποχώρησαν, συνήθως βρίζοντας τον πειραματιστή.

Το υπόλοιπο 95% προχώρησε πολύ το πείραμα, πάνω από τα 150 βολτ.

Και το 65%… Έφτασε μέχρι τον τελευταίο μοχλό, τα πιθανότατα θανατηφόρα 450 βολτ!

Που έγκειται η φάρσα;
Ο «μαθητευόμενος» δεν ήταν φοιτητής, αλλά ηθοποιός, που είχε προσληφθεί από τον Μίλγκραμ για αυτόν ακριβώς το «ρόλο».

Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός ούτε ηλεκτροσόκ. Ο ηθοποιός υποκρινόταν.

Το μοναδικό πειραματόζωο ήταν ο «δάσκαλος»

Όμως τα αποτελέσματα ήταν αληθινά: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα υπακούσει και θα βασανίσει –ίσως και θα σκοτώσει- έναν άγνωστο του, αρκεί να δέχεται εντολές από κάποιον με κύρος (στην προκειμένη περίπτωση επιστημονικό) και ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι δεν τον βαρύνει η ευθύνη για ό,τι συμβεί –αφού εκείνος «απλά ακολουθούσε τις διαταγές».

Και φυσικά οι περισσότεροι από εσάς θα σκεφτούν όταν μάθουν για αυτό το πείραμα: «Εγώ αποκλείεται να έφτανα ως τον τελευταίο μοχλό.» Όμως δείτε τι συμβαίνει στην «πολιτισμένη κοινωνία» κάθε μέρα.

Ο υπάλληλος της ΔΕΗ που δέχεται να κόψει το ρεύμα από έναν άνεργο ή άπορο, ξέροντας ότι έτσι τον ταπεινώνει, τον υποβάλει σε ένα διαρκές βασανιστήριο και πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, ανήκει στο 65% του τελευταίου μοχλού. Και δεν είναι καθόλου κρυπτοσαδιστής. Απλά ακολουθάει τις εντολές που του έδωσαν και απλώς υπακούει.

Ο υπάλληλος του σούπερ-μάρκετ που σου δίνει το χαλασμένο προιόν και σε διαβεβαιώνει ότι είναι φρέσκο, δε σε μισεί, παρότι γνωρίζει ότι μπορεί να πάθεις και δηλητηρίαση. Απλώς ακολουθεί εντολές και τραβάει τον τελευταίο μοχλό.

Ο αστυνομικός ο οποίος ραντίζει με χημικά τους διαδηλωτές δεν είναι κρυπτοσαδιστής, αν και πολλοί θα διαφωνήσουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα.Απλώς κάνει τη δουλειά του και τραβάει τον τελευταίο μοχλό γιατί υπακούει.

Ο υπάλληλος της εφορίας ή της τράπεζας που υπογράφει την κατάσχεση κάποιου σπιτιού για 1.000 ευρώ χρέος, έφτασε ως τον τελευταίο μοχλό στο πείραμα. Γιατί υπακούει.

Ο πολιτικός που υπογράφει το μνημόνιο το οποίο οδηγεί ένα ολόκληρο έθνος στην εξαθλίωση του νεοφιλελευθερισμού, έχει ήδη φτάσει μέχρι τον τελευταίο μοχλό. Και αυτός υπακούει, σε εντολές πολύ πιο ισχυρές από εκείνες του πειραματιστή με την άσπρη φόρμα.

Αν όμως δούμε το πείραμα του Μίλγκραμ από την ανθρωπιστική-ηθική του πλευρά (από την πλευρά του 5% που αρνήθηκε να υπακούσει) καταλαβαίνουμε ότι κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Αν σε διατάζουν να κάνεις κάτι που προκαλεί κακό, σε οποιονδήποτε άνθρωπο (ή σε ένα ζώο, αλλά αυτό περιπλέκει πολύ τα πράγματα, εφόσον συνεχίζεις να τρως κρέας), πρέπει να αρνηθείς να υπακούσεις. Ακόμα κι αν χάσεις το μπόνους παραγωγικότητας, την προαγωγή, την επανεκλογή, τη δουλειά σου ακόμη και την ζωή σου.

Μόνο όταν είσαι έτοιμος να αρνηθείς να υπακούσεις στις «μικρές» και καθημερινές εντολές βίας –με τις οποίες οι περισσότεροι ασυνείδητα συμμορφώνεστε, μόνο όταν είσαι έτοιμος να προβείς, σε μια γενικευμένη και μέχρι τέλους πολιτική, θρησκευτική, κοινωνική, καταναλωτική ανυπακοή, μόνο όταν μάθεις να συμπεριφέρεσαι ως αυτεξούσιος άνθρωπος και όχι ως ανεύθυνος υπάλληλος-δούλος, μόνο τότε ίσως μπορέσεις να γκρεμίσεις τη λαίλαπα του πολιτ-ισμού που σε θέλει υπάνθρωπο, υπάκουο και υπόδουλο.

Αν δεν υπήρχαν οι δούλοι, δεν θα υπήρχαν οι αφέντες.

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. ΕΣΥ φταίς, που λες ΝΑΙ, εκεί που πρέπει να πεις ΟΧΙ.
Είναι αξιοπερίεργο: 
Τα υποκείμενα του πειράματος του Μίλγκραμ, οι εθελοντές φοιτητές, μάθαιναν από εκείνον ποιος ήταν ο στόχος του πειράματος. Μάθαιναν ότι ο «μαθητευόμενος» ήταν ηθοποιός και ότι δεν είχε ποτέ υποστεί ηλεκτροσόκ. Ο Μίλγκραμ το έκανε αυτό για να τους ανακουφίσει, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.

Αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά το 65% που είχε φτάσει ως τον τελευταίο μοχλό, πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους κυνηγημένοι από τις Ερινύες της πράξης τους. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν τόσο αθώοι και τόσο «καλοί» όσο ήθελαν να πιστεύουν για τον εαυτό τους.

Περισσότερα για το πείραμα του Μίλγκραμ μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της Lauren Slater: «Το κουτί της ψυχής», από τις εκδόσεις Οξύ, μετάφραση Δέσποινα Αλεξανδρή, 2009

Η Φάρμα των Ζώων (George Orwell)

Το Σχέδιο MK ULTRA

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ANOIΧTA ΜΑΤΙΑ

Ο Batman, το Sandy Hook, τα Hunger Games και τα ΟΠΛΑ

Να μην μιλήσουμε για την παράνοια και την ψύχωση των ψυχοθεραπευτών αρκετά ανέκδοτα κυκλοφορούν και θα γελούσαμε αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι για την επιβίωση του ανθρώπου.

Όσοι νομίζουν πως αυτή η φρίκη έχει σταματήσει απλά εθελοτυφλούν γιατί η νοσηρότητα δεν αντέχεται από τον έμψυχο άνθρωπο. Αρκεί να σκεφτούμε πως εν έτη 2013 οι άνθρωποι κρυώνουν και λιμοκτονούν στις ανεπτυγμένες -τρομάρα τους- χώρες !

Οι Άρχοντες θέλουν τον άνθρωπο ΣΚΛΑΒΟ και ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ μέσα στο τερατούργημα που έφτιαξαν και το ονόμασαν «η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» …



Τα ‘χουμε πει και ξανα πει και ξανα ματα ‘πει … Τα αποτελέσματα της επανάληψης είναι μικρά, μικρούτσιακα, σαν σπόρος, μόνον που…


… μπορεί να μην τον πιάνει το μάτι σου γιατί είναι μικρός o ΣΠΟΡΟΣ, μα,
μην κάνεις το λάθος και τον θάψεις !

ΠΗΓΗ: sahiel.gr, terrapapers.com

Load disqus comments

0 σχόλια