Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Ρομπότ που αυτοθεραπεύονται και προσαρμόζονται όπως τα ζώα


Ρομπότ που έχουν καταστραφεί την ώρα της εργασίας τους,  μπορούν τώρα γρήγορα να "θεραπεύουν" τον εαυτό τους αξιοποιώντας τις εμπειρίες τους από την προσομοίωση της ζωής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Χρησιμοποιώντας απίστευτο ένστικτo, τα ρομπότ μπορούν να προγραμματιστούν για να ανακάμψουν αυτόματα από ζημιές σε λιγότερο από δύο λεπτά.


Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά οι ικανότητες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο ισχυρά, αποτελεσματικά και αυτόνομα ρομπότ, ισχυρίζονται ερευνητές.

Ρομπότ και cyborgs όπως ο Τ-800 (Terminator) κτλ μπορεί να βρίσκονται ακόμα μακριά, ωστόσο η επιστημονική έρευνα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά στις δυνατότητες αυτοεπισκευής και αυτοθεραπείας των ρομπότ. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature από ερευνητές του Πανεπιστημίου Πιερ και Μαρί Κιουρί (PMCU) στη Γαλλία και του University of Wyoming στις ΗΠΑ ασχολείται με αυτό ακριβώς το αντικείμενο: το πώς ρομπότ που αναλαμβάνουν δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες θα μπορούν να τα βγάζουν πέρα με προβλήματα όπως σπασμένα μέλη και «τραυματισμοί», ενώ είναι μακριά από ανθρώπους μηχανικούς που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν.


Ένα ρομπότ σε μια αποστολή έρευνας και διάσωσης σε περιοχή που έχει πληγεί από σεισμό θα έπρεπε να τα βγάλει πέρα με, για παράδειγμα, προβλήματα σε ένα από τα πόδια του κατά τις έρευνες. «Η βασική πρόκληση ήταν να φτιάξουμε κάτι που μαθαίνει, αλλά μαθαίνει μέσα σε λίγα λεπτά» λέει ο Ζαν Μπατίστι Μουρέ, ένας εκ των ερευνητών.
          


Σε σχετικό βίντεο που συνοδεύει την έρευνα, οι ερευνητές δείχνουν πώς ένα αραχνοειδές ρομπότ που δέχεται ένα «τραύμα» σε ένα από τα έξι πόδια του αρχίζει να δοκιμάζει νέους τρόπους περπατήματος, και μέσα σε περίπου 40 λεπτά έχει ανακτήσει το 96% της κινητικότητας και ταχύτητάς του- θυμίζοντας περισσότερο ένα τραυματισμένο ζώο παρά ένα μηχάνημα. Σε μια άλλη περίπτωση, οι ερευνητές προκάλεσαν ζημιές σε ένα από τα μοτέρ ενός μηχανικού βραχίονα. Σε λιγότερο από ένα λεπτό, το ρομπότ έμαθε να ανταπεξέρχεται στο πρόβλημα και να συνεχίζει τις εργασίες του.

Πίσω από αυτό βρίσκεται ένας «εξελικτικός αλγόριθμος», όπως εξηγεί ο Αντουάν Κάλι, του PMCU. Αυτό σημαίνει ότι το ρομπότ θα επιδίδεται σε συνεχές trial and error, μεγαλώνοντας μια λίστα που είχε συνταχθεί πριν σταλεί στην αποστολή του, στην οποία συγκεντρώνονται τα πράγματα που μπορεί να κάνει και η σημασία τους και βρίσκοντας νέους τρόπους να δραστηριοποιείται. Πρόκειται για μια πιο απλοποιημένη έκδοση αυτού που κάνουν οι άνθρωποι: εάν κάποιος στραμπουλίξει τον αστράγαλό του, χρησιμοποιεί τη μνήμη και τον πειραματισμό για να κινείται γύρω κουτσαίνοντας, όσο πιο αποτελεσματικά και πιο ανώδυνα γίνεται.

Όσον αφορά τώρα σε εφιαλτικά σενάρια τύπου «Terminator», ο Μουρέ επισημαίνει ότι οι επιστήμονες έχουν πολύ καιρό ακόμα μπροστά τους για να αναπτύξουν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφεύγονται συμπεριφορές που θα μπορούσαν να βλάψουν ανθρώπους. «Σχεδόν όλα τα ζώα μπορούν να προσαρμόζονται σε μικροτραυματισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο» προσθέτει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνική θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο ισχυρών και αποτελεσματικών, αυτόνομων ρομπότ. Η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ρομπότ που θα μπορούν να βοηθούν διασώστες χωρίς να χρειάζεται η συνεχής προσοχή και επιτήρησή τους, καθώς και στη δημιουργία προσωπικών ρομποτικών βοηθών.

ΠΗΓΗ: thecuriosityofcat
Load disqus comments

0 σχόλια