Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Οικονομολόγοι προτείνουν: Καταργείστε τα μετρητά

Μερικές μέρες μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα της Δανίας να καταργήσει την εκτύπωση των μετρητών από το 2016, ο Κένεθ Ρόγκοφ , ένας Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έκανε μια παρόμοια πρόταση στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είπε:

"Καταργείστε τα μετρητά, αφού τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα είναι παρωχημένα και το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν την επιρροή των κεντρικών τραπεζών». 

Γενικά επικρατεί μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια να μας πείσουν ότι τα χαρτονομίσματα είναι άχρηστα και προωθούν το πλαστικό χρήμα ή το ηλεκτρονικό .

Οι μεγάλες τράπεζες φαίνεται ότι πραγματικά ετοιμάζονται για μια μεγάλη οικονομική κρίση που θα φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μάλλον, είναι η προετοιμασία για ένα παγκόσμιο νόμισμα - προφανώς ψηφιοποιημένο,  χωρίς μετρητά.

Ο απώτερος σκοπός τους, τίποτα λιγότερο από το να δημιουργήσουν ένα σύστημα παγκόσμιου οικονομικού ελέγχου στα χέρια ιδιωτών, ικανούς να κυριαρχήσουν στο πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας και της οικονομίας του κόσμου στο σύνολό του. Αυτό το σύστημα θα πρέπει να ελέγχεται με φεουδαρχικό σύστημα από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου,  ενεργώντας σε συνεννόηση και με μυστικές συμφωνίες που θα κάνουν στη διάρκεια ιδιωτικών συναντήσεων και συσκέψεων.

Έτσι φροντίζουν να πλασάρουν την ιδέα του χαρτονομίσματος ως αναχρονιστική και δήθεν αποτελεσματική την εισαγωγή του πλαστικού ή ηλεκτρονικού νομίσματος.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel,  ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των χαρτονομισμάτων.

«Με τις τρέχουσες τεχνικές δυνατότητες τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα είναι ουσιαστικά αναχρονισμός», δήλωσε ο Μπόφινγκερ, ενώ την ίδια άποψη μοιράζεται και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, με την κατάργηση των χαρτονομισμάτων θα στερέψει η αγορά της μαύρης εργασίας και των ναρκωτικών.

Ο Μπόφινγκερ ζήτησε μάλιστα από τη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την ιδέα αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο. «Θα ήταν ένα καλό θέμα για τη σύνοδο της Ομάδας G7», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Κένεθ Ρόγκοφ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν να τυπώνονται μόνο τα μικρά χαρτονομίσματα.

«Πολύ μεγάλο μέρος των αρνητικών συνειρμών συνδέεται με τα μεγάλα χαρτονομίσματα. Όταν σταματήσουμε να τυπώνουμε αυτά, τότε θα έχουμε ήδη πετύχει πολλά», εκτίμησε.

Ο Ρόγκοφ εξήγησε ότι εξαιτίας της ανωνυμίας τους τα χαρτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομες συναλλαγές, ενώ υποστήριξε ότι η αχρήματη οικονομία θα δώσει στις κεντρικές τράπεζες μεγαλύτερη ευχέρεια να υιοθετούν αρνητικά επιτόκια εμποδίζοντας τους επενδυτές να καταφεύγουν στην μετατροπή των χρημάτων τους σε μετρητά.

Δλδ. με λίγα λόγια, όταν οι οικονομικές συνθήκες στον κόσμο χειροτερεύουν, οι κεντρικές τράπεζες αντιδρούν με μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Όμως, όπως έχει συμβεί σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, έρχεται ένα σημείο όπου αυτές οι κεντρικές τράπεζες  δεν μπορούν να τα μειώσουν άλλο- μπορούν να φέρουν τα επιτόκια στο μηδέν, αλλά η περαιτέρω μείωσή τους κάτω από αυτό είναι γεμάτη με προβλήματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι τα μετρητά στην οικονομία. Μια αχρήματη όμως οικονομία θα επιτρέψει αυτή τη μείωση σε αρνητικό πρόσημο άνετα.

Στην πραγματικότητα, οι σημερινές «λύσεις» που προτείνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση είναι προς όφελος αυτών που προκάλεσαν την κρίση. Σκοπός τους είναι η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης και η υπερχρέωση και κατόπιν ο έλεγχος των ανθρώπων παγκοσμίως. Οι προτεινόμενες λύσεις για την κρίση αντιπροσωπεύουν τις εκδηλώσεις και την πραγμάτωση των τελικών στόχων της παγκόσμιας τάξης και ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν τις λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο. 
ΠΗΓΗ: thecuriosityofcat
Load disqus comments

0 σχόλια