Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΓΟΝΙΔΙΑ,ΚΥΤΤΑΡΑ,ΟΡΓΑΝΑ και ΙΣΤΟΙ , ΤΟ ΝΕΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η  ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
,knb
Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
H Céline Lafontaine είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Montréal. Στο τελευταίο της έργο “Το σώμα- αγορά” (LeCorps-marché)  που κυκλοφόρησε από τις εκδ. Seuil αναρωτιέται πάνω  στο κοινωνικοοικονομικό διακύβευμα της ιατρικής εφεύρεσης. Αυτή αποδεικνύει πως οι βιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος είναι πλέον στην καρδιά μιας νέας φάσης της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης: την βιοοικονομία (bioéconomie).
Παραχώρησε συνέντευξη στην Le Monde (06.06.2014)
-Tι είναι η βιο-οικονομία;

-Eίναι η χρήση στοιχείων του ζωντανού –- γονίδια, κύτταρα, ιστοί, όργανα – με σκοπό την οικονομική παραγωγικότητα. Με άλλα λόγια « η εφαρμογή των βιοτεχνολογιών στην πρωτογενή παραγωγή, στην υγεία και στην βιομηχανία», σύμφωνα με τον ορισμό του OCDE (Oργανισμός για τη Συνεργασία και την Οικονομική Ανάπτυξη) ο οποίος επίσημα εγκαινίασε ένα ανάλογο σχέδιο δράσης το 2009. Ως οργανική ύλη το ανθρώπινο σώμα δεν διαφεύγει από αυτό το νέο μοντέλο και τα στοιχεία που το συνθέτουνγονίδια , κύταρρα, όργανα ή ιστοί αποτελούν έκτοτε το αντικείμενο μιας τεράστιας αγοράς.
vhy
Το σώμα της γυναίκας, του σκλάβου ή και του εργάτη ως μονάδα συναλλαγής: πάντοτε το ανθρώπινο σώμα αποτελούσε ένα οικονομικό διακύβευμα. Πώς η σύγχρονη βιολογία επικαιροποίησε αυτή την συνθήκη;
-Μετατρέποντας τις βιολογικές διεργασίες σε μονάδα συναλλαγής στην αγορά της βιοοικονομίας. Στον ελληνικό πολιτισμό η δικαιολόγηση του θεσμού της δουλείας  εδράζεται στην σημαντική διάκριση μεταξύ της ζωής(η ζωή ως φυσική δύναμη κοινή σε όλα τα είδη) και το βίο (την υποκειμενική ζωή καθαρά ανθρώπινη). Ο έλληνας σκλάβος έχει υποβιβαστεί στο επίπεδο της ζωής (απλή βιολογική σωματική οντότητα) έχοντας απωλέσει το βίο, την αληθινή ζωή του πολίτη. Εκκινώντας από την αρχαία αυτή διάκριση ο ιταλός φιλόσοφος Giorgio Agamben απέδειξε ότι η σχέση μεταξύ του βίου και της ζωής έχει αντιστραφεί. Στον σύγχρονο κόσμο είναι η βιολογική ζωή που γίνεται η αξία στην οποία δομείται η έννοια του ευνομούμενου πολίτη: έγκειται στη μάχη κατά της στειρότητας του καρκίνου ή των γεννετικών ασθενειών. Αυτή  καθ΄αυτή η ζωή και τα « βιο-ανικείμενα » γίνονται ένα αναπτυσόμενο διακύβευμα στην πολιτική ζωή, το μοντέλο με το οποίο μετράμε την ευμάρεια.
pirhayati20090917205950250
Tι είναι τα «βιοαντικείμενα » (bio-objets) ;
Ένα βιοαντικείμενο είναι ένα βιολογικό αντικείμενο του οποίου  ο πρωταρχικός του σκοπός μεταλλάχθηκε σε κέρδος από την τεχνοεπιστημονική χρήση: Μια κυτταρική σειρά που προκύπτει από τα κύτταρα ενός ανθρώπινου οργάνου σε καλλιέργεια. Τα πολλαπλά έμβρυα που προκύπτουν από την τεχνητή γονιμοποίηση. Τα εμβρυικά  βλαστοκύταρρα. Ενδεικτικό τα ανθρώπινα κύτταρα “HeLa”, τα πρώτα που παρήχθησαν βιομηχανικάΤο όνομά τους προέρχεται απ΄ αυτό της γυναίκας που τα κύταρρα της πάρθηκαν ως δείγμα στην Αμερική την Henrietta Lacks. Τράπεζες ωαρίων με προέλευση από νέες γυναίκες της Αν. Ευρώπης, Ινδίας, Ταυλάνδης που εξειδικεύονται σε παρένθετες μητέρες σε καλή τιμή……
merepoty

Load disqus comments

0 σχόλια