Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Το χαμόγελό μας είναι φτιαγμένο για να διαρκέσει μια ζωή. Στην πραγματικότητα, το σμάλτο των δοντιών είναι η σκληρότερη ουσία του ανθρώπινου σώματος, σκληρότερο κι από τα οστά. Το σμάλτο ή αδαμαντίνη έχει υψηλή αντοχή  στην αποτριβή και την διάβρωση. Λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής και, επιπροσθέτως, της έκθεσης των δοντιών σε καταπονήσεις όπως σφίξιμο, άλεση, και μάσηση σκληρών αντικειμένων, η ακεραιότητα των δοντιών μπορεί να κινδυνεύσει. 


Αν υποψιάζεστε πως υπάρχει κάταγμα σε κάποιο δόντι σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε την θεραπεία γρήγορα, πριν να επιδεινωθεί το πρόβλημα.







Πώς γίνεται η διάγνωση του οδοντικού κατάγματος




Τα οδοντικά κατάγματα εμφανίζουν ένα εύρος συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου κατά την μάσηση, πιθανώς εκλυόμενου κατά την πίεση στο δάγκωμα ή του πόνου όταν το δόντι εκτίθεται σε ακραίες θερμικές μεταβολές. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος έρχεται και φεύγει· ο οδοντίατρος τότε ίσως αντιμετωπίσει δυσκολία στο να διακρίνει ποιο  δόντι είναι υπεύθυνο για την ενόχληση.

Για να κατανοήσουμε το γιατί το οδοντικό κάταγμα πονάει, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποιες  πληροφορίες σχετικά με την ανατομία των δοντιών. Στο εξωτερικό του δοντιού, κάτω από το λευκό σμάλτο και την λιγότερο σκληρή οδοντίνη, βρίσκεται ο μαλακός ιστού του δοντιού που ονομάζεται πολφός. Ο πολφός περιέχει τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού.
Όταν σπάσουν οι εξωτερικοί σκληροί ιστοί του δοντιού, λόγω της  μάσησης μπορεί να προκληθεί κινητικότητα στα κατεαγότα τμήματα και να ερεθιστεί ο πολφός. Σταδιακά, ο πολφός  θα υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Τότε, το δόντι  δεν θα πονά μόνο κατά την διάρκεια της μάσησης αλλά μπορεί να γίνει ευαίσθητο  στις θερμικές μεταβολές. Αργότερα, το δόντι αρχίζει να πονά αυτόματα, χωρίς εξωτερικό αίτιο. Μεγάλα κατάγματα οδηγούν σε φλεγμονή του πολφικού ιστού, (δηλ. του νεύρου), η οποία είναι να μεταδοθεί στο οστό και στα ούλα που περιβάλλουν το δόντι.

Πώς θεραπεύεται ένα οδοντικό κάταγμα;



Υπάρχουν  διάφοροι τύποι καταγμάτων. Η θεραπεία και η πρόγνωση εξαρτώνται από τον τύπο, την θέση και την έκταση του κατάγματος.

Τι κάνουμε αν σπάσει κομμάτι του δοντιού;
  
Τα ραγίσματα/σπασίματα αποτελούν την                          πλειοψηφία των οδοντικών τραυματισμών.  
Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται  είτε με              την επανασυγκόλληση του σπασμένου τμήματος,                στην περίπτωση που έχει σπάσει κομμάτι σμάλτου,              είτε με ένα λευκό σφράγισμα. 
Είναι σημαντικό να  επισκεφθείτε τον οδοντίατρο το συντομότερο για να αποφύγετε επιδείνωση της κατάστασης.








Ραγίσματα

Τα ραγίσματα είναι μικρά κατάγματα που αφορούν μόνο την εξωτερική αδαμαντίνη (σμάλτο). Είναι συνήθεις  στα δόντια των ενηλίκων. Είναι ρηχές, δεν προκαλούν πόνο και δεν εμπνέουν ανησυχία, εκτός από την αισθητική.

Σπασμένα φύματα

Όταν σπάσει ένα κομμάτι της μασητικής επιφάνειας του δοντιού, συνήθως γύρω από ένα σφράγισμα, αυτό ονομάζεται σπασμένο φύμα. Σπάνια επηρεάζει τον πολφό και συνήθως δεν προκαλεί πολύ πόνο. Η θεραπεία, συνήθως,  είναι η κατασκευή στεφάνης.
Αν πονάτε όταν αναπνέετε από το στόμα ή όταν πίνετε κρύα ροφήματα, δαγκώστε μία καθαρή, υγρή γάζα ή ένα μικρό ύφασμα για να ανακουφιστείτε από τα επώδυνα συμπτώματα, μέχρι να φτάσετε στο οδοντιατρείο. Μην χρησιμοποιείτε τοπικά αναισθητικά  ή αλοιφές ή ασπιρίνη πάνω στην επώδυνη περιοχή. Μην κάνετε πλύσεις με οινοπνευματώδη ποτά. Προκαλούν  έγκαυμα.

Κάθετο κάταγμα μύλης

Κάθετο κάταγμα μύλης είναι το κάταγμα που εκτείνεται από την μασητική επιφάνεια του δοντιού προς την ρίζα κάθετα. Το δόντι δεν διαχωρίζεται πάντα στα δύο - το κάταγμα, όμως, μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται. Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για να σωθεί το δόντι.  Στην περίπτωση που το κάταγμα έχει επεκταθεί μέχρι το νεύρο, το δόντι θεραπεύεται με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
Παρ’όλα αυτά, αν το κάταγμα εκτείνεται κάτω από τα  ούλα, δεν είναι πλέον θεραπεύσιμο, το δόντι δεν μπορεί να σωθεί και πρέπει να γίνει εξαγωγή. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη θεραπεία. Ένα δόντι που έχει κάταγμα σταδιακά θα επιδεινώνεται, με κατάληξη την απώλεια του δοντιού. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την σωτηρία τέτοιων δοντιών.

Δόντι χωρισμένο στα δύο

Είναι συχνά το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εξέλιξης ενός κατάγματος. Αναγνωρίζεται από μία γραμμή κατάγματος με διακριτά ξεχωριστά τμήματα. Ένα δόντι σπασμένο στα δύο δεν μπορεί να σωθεί ολόκληρο. Η θέση και η έκταση του κατάγματος καθορίζουν αν μπορεί να σωθεί ένα τμήμα του δοντιού. Σε κάποιες, περιπτώσεις, πραγματοποιούμε ενδοδοντική θεραπεία για να σώσουμε τμήμα του σπασμένου δοντιού.

Κάθετο κάταγμα ρίζας

Τα κάθετα κατάγματα ρίζας ξεκινούν από την ρίζα και επεκτείνονται προς τα πάνω, προς την μασητική επιφάνεια του δοντιού. Τις περισσότερες φορεές, δεν δίνουν εμφανή συμπτώματα που να δηλώνουν την παρουσία τους  και για αυτό συνήθως δεν ανιχνεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γίνονται αντιληπτά όταν έχουν ήδη μολυνθεί το οστό και τα ούλα. Συχνά, η θεραπεία εκλογής είναι η εξαγωγή. Είναι, όμως, δυνατόν, κάποιες φορές, να γίνει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) για να σωθεί ένα τμήμα του σπασμένου δοντιού.

Μετά την θεραπεία, το δόντι θα ιαθεί πλήρως;


Αντίθετα με τα σπασμένα οστά, τα σπασμένα δόντια δεν επουλώνονται. Και μετά  την θεραπεία που θα ακολουθηθεί, κάποια κατάγματα μπορεί να συνεχίσουν να επεκτείνονται , οδηγώντας στην απώλεια του δοντιού. Η τοποθέτηση στεφάνης παρέχει μέγιστη προστασία αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία σε όλες τις περιπτώσεις.
Η θεραπεία ενός σπασμένου δοντιού είναι σημαντική διότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του πόνου και μειώνει τις πιθανότητες επιδείνωσής του. Μετά την θεραπεία, τα σπασμένα δόντια εξακολουθούν να λειτουργούν μέσα στο στόμα συμβάλλοντας στην διευκόλυνση της μάσησης. 



Πώς αποτρέπονται τα οδοντικά κατάγματα;


Παρ’όλο που τα οδοντικά ραγίσματα/κατάγματα δεν είναι απόλυτα προβλέψιμα, υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα για την αποφυγή τους:


Αποφύγετε να μασάτε σκληρά αντικείμενα, όπως παγάκια, στυλό, σκληρούς ξηρούς καρπούς.
Αποφύγετε να σφίγγετε και να τρίζετε τα δόντια σας.
Αν σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια κατά την διάρκεια του ύπνου, συμβουλευθείτε τον οδοντίατρο σας για την κατασκευή ειδικού νάρθηκα νυκτός.Να φοράτε νάρθηκες  ή προστατευτικές μάσκες κατά την ενασχόλησή σας με αθλήματα με  σωματική επαφή.


newcaredentist
Load disqus comments

0 σχόλια