Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Προ των πυλών το ηλεκτρονικό βραχιόλάκι: Υπέγραψε κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ ο Σταϊκούρας



 Η ασφυκτική κατάσταση σε όλες τις φυλακές της χώρας με τους κρατούμενους να κοιμούνται ακόμη και στις.... τουαλέτες, με το ενδεχόμενο μίας εξέγερσης να παραμένει πάντα ανοιχτό, οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης να υιοθετήσει την χρήση του ηλεκτρονικού «βραχιολιού», να το νομοθετήσει, ενώ σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε απόφαση εγκρίνοντας κονδύλι 1.000.000 ευρώ για την υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού προγράμματος σε υπόδικους και κατάδικους.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει προ ολίγων μηνών ο υπουργός Δικαιοσύνης, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 200 κρατούμενους, 100 υπόδικους και 100 κατάδικους. Συγκεκριμένα, το βραχιόλι θα μπορούν να φορέσουν 50 κρατούμενοι με κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, Διαβατών, και Τρικάλων, 50 ανήλικοι από τις φυλακές Αυλώνα και 100 υπόδικοι, οι υποθέσεις των οποίων υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Αθήνας.
Το βραχιόλι θα φοριέται στο πόδι, και θα χαρίζει την ελευθερία, ωστόσο οι όροι του θα πρέπει να πληρούνται χωρίς παρεκκλίσεις. Εάν για παράδειγμα αυτός που το φοράει έχει όρο να βγαίνει έξω μόνο για δουλειά ή για λόγους επαγγελματικής κατάρτισης και τον «σπάσει» θα βρεθεί ξανά πίσω από τα κάγκελα.
Το κόστος θα αγγίζει τα 15 ευρώ για κάθε κρατούμενο, θα βαρύνει τον ίδιο εκτός εάν το δικαστικό συμβούλιο δικαιολογήσει την πληρωμή του από το κράτος. Το μαγικό βραχιόλι δεν θα μπορούν να φορούν τρομοκράτες ή μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Οι ισοβίτες θα μπορούν να χαρούν την ελευθερία τους αφού θα έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.


Πηγή: iefimerida
Load disqus comments

0 σχόλια