Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Διατροφικές βόμβες!


Η εισβολή των πολυεθνικών παραγωγής γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Τουρκία, λόγω των πολλαπλών οικονομικών αδυναμιών της, καθώς επίσης της πολιτικής διαφθοράς, συνιστά έναν μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη

"Ο ρόλος των κυβερνήσεων στις σημερινές «δημοκρατίες των αγορών», ιδίως σε αυτές που έχουν επιβληθεί με τη βοήθεια του ΔΝΤ, είναι η λειτουργία τους ως μεταφορικού ιμάντα, για να μεταβιβάζεται το δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικά χέρια - ένα έργο, για το οποίο η ιδεολογική αφοσίωση είναι πολύ πιο σημαντική από την εμπειρία".


Η αύξηση των τιμών των τροφίμων στην Τουρκία, στο 10,12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δημιουργεί νέα μεγάλα προβλήματα στη χώρα - μεταξύ των οποίων έναν σχεδόν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ο οποίος είχε αναρριχηθεί στο 8,39% το Μάρτιο.

.

Εξέλιξη του πληθωρισμού στη Τουρκία


Αιτίες της μεγάλης ανόδου των τιμών φαίνονται να είναι οι κακές κλιματικές συνθήκες, η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης στα τρόφιμα (επισιτιστική απειλή), καθώς επίσης η κρίση στην Ουκρανία - υπενθυμίζοντας εδώ πως, κατά την υποκειμενική μας άποψη, η καλύτερη επένδυση σήμερα στην Ελλάδα είναι η αγορά αγροτικής γης.

Παρά το ότι τώρα η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο, φαίνεται πως θα επιδιωχθεί η μείωση των βασικών επιτοκίων, μετά την κατακόρυφη πρόσφατη αύξηση τους - για να καταπολεμηθεί τότε η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος, κυρίως ως αποτέλεσμα της μαζικής εκροής κεφαλαίων και του αρνητικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η αύξηση των βασικών επιτοκίων βέβαια λειτούργησε αρνητικά, όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει το σπάσιμο της φούσκας ακινήτων, με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας. Η μείωση τους δε, η οποία συζητείται, απαιτήθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό - ο οποίος μάλλον επιδιώκει την απολυταρχική ηγεμονία του σε όλους τους τομείς, μη εξαιρουμένων των ΜΜΕ και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Εν τούτοις, τυχόν μείωση των βασικών επιτοκίων, με δεδομένο το μεγάλο ύψος του πληθωρισμού, θα οδηγήσει το νόμισμα σε μία καθοδική διολίσθηση - ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει μία επόμενη μαζική εκροή κεφαλαίων. Πόσο μάλλον όταν το εμπορικό ισοζύγιο (γράφημα) παραμένει ελλειμματικό, παρά τις εξαγωγές χρυσού.

Εμπορικό ισοζύγιο Τουρκίας (σε εκ. Δολάρια Αμερικής)

Ανεξάρτητα τώρα από όλα αυτά, η Τουρκία φαίνεται να γίνεται η χώρα εγκατάστασης των επιχειρήσεων παραγωγής γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων και φαρμάκων - αφού, μετά την Monsanto, σχεδιάζει να καθιερωθεί στην αγορά της ένας ακόμη αμερικανό-εβραϊκός όμιλος: η Cargill.

Πρόκειται για μία τεράστια ιδιωτική εταιρεία με ιστορία 150 ετών, η οποία απασχολεί 143.000 εργαζομένους σε 67 χώρες (1.700 εργαζόμενους σε 13 πόλεις της Γερμανίας, στην οποία εγκαταστάθηκε το 1955), με δραστηριότητες σε πάρα πολλούς τομείς (πηγή). Για σύγκριση, η Monsanto απασχολεί μόλις 21.900 εργαζομένους - αν και πρόκειται επίσης για έναν πολυεθνικό κολοσσό.

Η εταιρεία σχεδιάζει τη διεκπεραίωση των εξαγωγών φαρμακευτικών βοηθητικών μέσων προς τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, από την Τουρκία - έχοντας αγοράσει μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης, παρά τις διαμαρτυρίες των χωρικών της περιοχής, καθώς επίσης των συλλόγων προστασίας του περιβάλλοντος. Οι σχέσεις όμως του τούρκου πρωθυπουργού με τον πολυεθνικό όμιλο είναι πάρα πολύ καλές - οφειλόμενες πιθανόν στην ευρύτερη διαφθορά, για την οποία κατηγορείται.

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος της Cargill εξαγόρασε την τουρκική χημική βιομηχανία Alemdar Kimya, προγραμματίζει επί πλέον επενδύσεις της τάξης των 50 εκ. $, ενώ ο τούρκος εκπρόσωπος του είπε τα εξής:

"Η Τουρκία, στον τομέα των φαρμακευτικών βοηθητικών μέσων, τα οποία παράγονται από φυτά, θα εξελιχθεί στο σημαντικότερο τεχνολογικό και εξαγωγικό παράγοντα στην περιοχή - με προοπτική τις εξαγωγές στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη".

Ο όμιλος όμως είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενος στην Τουρκία - ενώ ο βασικός στόχος του είναι η αρπαγή της αγροτικής γης. Ειδικότερα, το 1998 ίδρυσε μία βιομηχανία στην Bursa, οι εγκαταστάσεις της οποίας ευρίσκονται σε μία περιοχή που, με νομοθετικό διάταγμα, είχε αποφασισθεί πως θα έπρεπε να διατηρήσει τον αγροτικό της χαρακτήρα.

Η ουσιαστικά παράνομη άδεια για την κατασκευή της δόθηκε από τον αρμόδιο κυβερνήτη της περιοχής, ενδεχομένως καθόλου αφιλοκερδώς - ενώ ο εισαγγελέας κατέθεσε αγωγή εναντίον του κυβερνήτη και η άδεια κατασκευής αναιρέθηκε. Εν τούτοις, το 2005 το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να αλλάξει το καθεστώς προστασίας της αγροτικής γης - μετατρέποντας την σε μία ιδιωτική βιομηχανική ζώνη!

Η απόφαση αυτή είναι γνωστή στην Τουρκία ως «Νόμος Cargill» - ενώ ψηφίσθηκε από το Κοινοβούλιο το 2008 και υπεγράφη από τον πρόεδρο της χώρας (πηγή). Η διαδικασία αυτή θεωρείται από τους αγροτικούς συνδέσμους ως μία προνομιακή μεταχείριση του πολυεθνικού κολοσσού, με το νόμο να συνιστά μία πρωτοφανή παραβίαση της αρχής της ισότητας του τουρκικού συντάγματος - αν και είναι γενικότερα γνωστό πως κανένα σύνταγμα δεν είναι ισχυρότερο από τις μεγάλες πολυεθνικές, τις αγορές και γενικότερα τους τοκογλύφους.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος, η βιομηχανία της Cargill στην Bursa καταναλώνει καθημερινά 6.000 κυβικά μέτρα νερού - τα οποία «κλέβει» από έναν ποταμό των γειτονικών βουνών. Πρόκειται λοιπόν για ένα ακόμη ειδικό προνόμιο - το οποίο επεξηγεί γιατί ο όμιλος επέλεξε την Τουρκία για την εγκατάσταση του.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως ο πρώην πρόεδρος του ΟΗΕ (Miguel D’Escoto Brockmann) είχε πει το 2008 ότι, τόσο η Monsanto, όσο και η Cargill θα κέρδιζαν πάρα πολλά χρήματα από τις επισιτιστικές κρίσεις που προβλέπεται (εάν δεν σχεδιάζεται) να πλήξουν τον πλανήτη - αφού ελέγχουν στις αγορές σιτηρών, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Τέλος το 2007, το έτος δηλαδή που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, προκαλώντας αμέσως μετά την επισιτιστική, η Monsanto αύξησε τα κέρδη της κατά 45% και η Cargill κατά 60% - ενώ η επόμενη πιστωτική κρίση που προβλέπεται, θα εκβάλλει ξανά σε μία επισιτιστική κρίση, κατά πολύ μεγαλύτερη.

Η Monsanto Τουρκίας

Η Monsanto έχει επιλέξει την Τουρκία για τους ίδιους λόγους με την Cargill - σχεδιάζοντας με τη σειρά της να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στην πόλη των μεταλλαγμένων, στην Bursa, με στόχο την εισβολή της στην ευρωπαϊκή αγορά και την προμήθεια της με γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

Ο όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει 30 εκ. $, αυξάνοντας την καλλιεργούμενη έκταση κατά 3.000 εκτάρια, καθώς επίσης τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους από 250.000 σακούλες στο 1.200.000. Η Monsanto Τουρκίας δε γράφει στο διαδίκτυο (πηγή) τα εξής λόγια του προέδρου της:

"Το 60% των προϊόντων μας θα το πουλάμε στους τούρκους αγρότες-φίλους μας! Το 40% θα εξάγεται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στο Ιράκ".

Στον ανόητο και υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο λοιπόν (ο Βοράς δεν εισάγει τέτοιου είδους καταστροφικά προϊόντα), καθώς επίσης στο Ιράκ - το οποίο ισοπεδώθηκε από τις Η.Π.Α. και λεηλατήθηκε από τις πολυεθνικές τους, φυσικά «για το καλό του».

Συνεχίζοντας, η Monsanto διαθέτει στην Τουρκία τέσσερις μεγάλες εγκαταστάσεις, στις πόλεις Bergama, Çanakkale, Antakya και Bursa. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της στην Bursa είναι 54.000 εκτάρια, ενώ λειτουργεί συνολικά 150 καταστήματα πώλησης γενετικά τροποποιημένων σπόρων, έχοντας υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με 1.500 γεωργούς.

Εχθρός του ομίλου στην περιοχή είναι ο σύνδεσμος προώθησης του οικολογικού τρόπου ζωής, ο οποίος θέλει να σταματήσει τη δραστηριότητα των θηρίων - έχοντας καταθέσει μία διαδικτυακή αναφορά (On line-Petition), την οποία ενισχύουν πάρα πολλοί αγροτικοί σύνδεσμοι.

Οφείλουμε να τονίσουμε εδώ πως τα προϊόντα της εταιρείας, οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δηλαδή, οι οποίοι διατίθενται με το όνομα «Biodirect» (απ' ευθείας βιολογικά!), είναι καθαρό δηλητήριο. Εκτός αυτού, το όνομα και μόνο αποτελεί μία παράνομη, άθλια παραπλάνηση των ανθρώπων - αφού η Monsanto δεν έχει απολύτως καμία σχέση με βιολογικά προϊόντα.

Περαιτέρω, ο σύνδεσμος προώθησης του οικολογικού τρόπου ζωής της Τουρκίας έχει καταθέσει αίτηση απαγόρευσης του ονόματος «Biodirect» στη Βουλή - αν και οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι μάλλον ελάχιστες, κρίνοντας από τον τρόπο, με τον οποίο προωθούν τα συμφέροντα τους αυτές οι εταιρείες (δωροδοκία πολιτικών κοκ.).

Η υπόθεση μας αυτή στηρίζεται επίσης στο ότι, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν ασκεί καμία απολύτως κριτική στον αμερικανό-εβραϊκό όμιλο - έχοντας πιθανότατα ανταμειφτεί πλουσιοπάροχα για τη σιωπή της.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται ορισμένα οικονομικά στοιχεία της Monsanto σε δολάρια Η.Π.Α. (τιμή μετοχής 112,20 $), έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουμε τόσο το τεράστιο μέγεθος της, όσο και την ανάπτυξη, καθώς επίσης την κερδοφορία της.

Οικονομικά στοιχεία 



Οικονομικά στοιχεία
2007
2010
2013




Τζίρος
8.563.000.000
10.502.000.000
14.861.000.000
Μικτό κέρδος
4.286.000.000
5.086.000.000
7.653.000.000
Ποσοστό μικτού κέρδους
50,05%
48,43%
51,50%
Καθαρά κέρδη π.φ.
1.336.000.000
1.494.000.000
3.429.000.000
Σύνολο Ισολογισμού
12.963.000.000
17.867.000.000
20.664.000.000
Εργαζόμενοι
18.800
21.400
21.900
Τζίρος ανά εργαζόμενο
455.478
490.747
678.584
Πηγή: Finanzen.net


Κρίνοντας από τα μεγέθη της εταιρείας, κυρίως δε από τα μικτά κέρδη της, κατανοούμε αναμφίβολα πόσο εύκολο είναι το να «επηρεάσει» κυβερνήσεις - ειδικά χωρών όπως η Τουρκία, στις οποίες δραστηριοποιήθηκε στο παρελθόν το ΔΝΤ.

Συμπεράσματα

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως οπουδήποτε καλλιεργούνται μεταλλαγμένα φυτά, δεν ευδοκιμούν πλέον τα φυσικά - δεν μπορεί πια κανείς να σπείρει κανονικούς σπόρους, Επομένως, όποιος επιλέγει αυτές τις καλλιέργειες, για να έχει θεωρητικά ευκολότερες και καλύτερες αποδόσεις, εξαρτάται αμέσως μετά από τις συγκεκριμένες εταιρείες - από τους σπόρους που πρέπει πια να αγοράσει υποχρεωτικά από αυτές.

Για το λόγο αυτό έχουν αυτοκτονήσει χιλιάδες Ινδοί αγρότες, οι οποίοι αδυνατούσαν να αγοράσουν τους σπόρους. Όσον αφορά δε τα αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία, είναι καταστροφικά - πόσο μάλλον όταν η ποιότητα της τροφής επιλέγεται από τους πολυεθνικούς αμερικανό-εβραϊκούς ομίλους «κατά το δοκούν» και ανάλογα με τους σκοπούς τους.

Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε πως πρέπει με κάθε θυσία να αποφύγουν την παγίδα οι αγρότες - ιδίως οι Έλληνες, οι οποίοι συμβιβάζονται ίσως ευκολότερα με τέτοιου είδους δηλητηριώδη προϊόντα, λόγω της κρίσης. Οφείλουν όμως να σκεφτούν πως οι κρίσεις κάποτε περνούν, ενώ οι καταστροφικές συνέπειες της καλλιέργειας τέτοιων προϊόντων παραμένουν και δεν αντιμετωπίζονται ποτέ.

Άλλωστε στην Ελλάδα «μαίνεται» ήδη μία τραγωδία στον τομέα της Υγείας και δεν χρειαζόμαστε δεύτερη - η οποία θα ολοκλήρωνε τις τεράστιες ζημίες που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πρώτη.

Analyst Team - www.analyst.gr

Logios Ermis

Load disqus comments

0 σχόλια