Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι εδώ: Οι Η.Π.Α προχωρούν στην τοποθέτηση μίας ακόμη στρατιωτικής μονάδας στην Ευρώπη

Ο-Ψυχρός-Πόλεμος-είναι-εδώΤα τελευταία χρόνια οι Η.Π.Α προχώρησαν στη μείωση των χερσαίων δυνάμεών τους στην Ευρώπη ως μέτρο περιορισμού του κόστους και ως μία προσπάθεια επικέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας στην Ασία.
Χαρακτηριστικά, το Πεντάγωνο προχώρησε το 2012 στην απομάκρυνση δύο εκ των τεσσάρων στρατιωτικών μονάδων του στην Ευρώπη. Πλέον, όμως, υπό τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία η αμερικανική στρατηγική αναμένεται να αλλάξει άρδην.
Ο υπουργός Αμύνης Chuck Hagel τονίζει πλέον ότι συγκαταλέγεται στα άμεσα σχέδια των Η.Π.Α η επανατοποθέτηση μίας ακόμη στρατιωτικής μονάδας στην Ευρώπη (σ.σ. pentapostagma.gr – αυξάνοντας πάλι τον αριθμό των αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στην Ευρώπη σε συνολικά τρείς) με στόχο να “αντιμετωπιστεί η Ρωσία” στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Hagel δεν προσδιόρισε τη τοποθεσία η οποία θα αποτελέσει τη βάση της νέας μόνιμης στρατιωτικής μονάδας, που αναμένεται να αποτελείται από περίπου 5.000 στρατιώτες. Πάντως, η Πολωνία αποτελεί μία πιθανή υποψήφια χώρα, καθώς η Πολωνική κυβέρνηση ζήτησε την ενίσχυση της μέσω της παρουσίας 10,000 ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα σε μόνιμη βάση.
Οι Η.Π.Α έχουν αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες τηνπρόθεση ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Ανατολική Ευρώπηαν και έως τώρα οι αναφορές έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μερικών εκατοντάδων στρατιωτών δίχως να πλησιάζει καν την προαναφερόμενη κλίμακα στρατιωτικής παρουσίας.
Το κόστος ανάπτυξης μίας επιπρόσθετης στρατιωτικής μονάδας αναμένεται να ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα η γενικότερη στρατηγική της «στροφής στην Ασία» από τις Η.Π.Α επίσης δεν φαίνεται να εγκαταλείπεται.
Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι πλέον πιο κοντά παρά ποτέ, με την Ρωσία και τις Η.Π.Α να καταστρώνουν ήδη στρατηγικά σχέδια σε πολλαπλά μέτωπα για να οικοδομήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα.
Load disqus comments

0 σχόλια